Lucinul sau Sarbatoarea Lupilor – pe 18 octombrie

Lucinul sau Sarbatoarea Lupilor – pe 18 octombrie

0 249

Sarbatorile toamnei (Filipii de Toamna, Filipul cel Mare, Ovidenia, Santandrei, Noaptea Strigoilor, Zilele Bubatului, Lucinul) formeaza un scenariu ritual de innoire a timpului, se presupune ca este perioada cand se sarbatoarea Anul Nou Dacic, corespunzand cu Dionisiacele Campenesti si fermentarea vinului la populatia traca precum si sarbatoarea Brumalia la romani. ( Ion Ghinoiu – Obiceiuri populare de peste an).
Ceea ce este curios este faptul ca multe dintre aceste sarbatori sunt inchinate unei jivine a padurii: lupul. Insa acest lucru se explica logic daca tinem cont ca lupul este printre cel mai feroce animal salbatic de pe meleagurile europene – din pacate pentru fauna Europei, acum este aproape pe cale de disparitie.
La noi in tara exista nu mai putin de 35 de sarbatori populare (dintre care 18 cu data fixa) dedicate lupului – dupa cum certifica etimologul I.A.Candrea in cartea sa „Iarba fiarelor”.
Importanta sa in traditia romaneasca este de necontestat, pe de o parte datorita fricii fata de acest animal sangeros care ataca in haite, pe de alta parte datorita mostenirii lasate de strabunii daci.
Lucinul este una dintre acele sarbatori deosebit de importante, cu data fixa, serbata in satele traditionale romanesti in fiecare an pe data de 18 octombrie, coincizand cu perioada constituirii haitelor de lupi in vederea reproducerii.
Specifica regiunii Banat, ea era dedicata unei divinitati care protejeaza lupii, dar scopul este de a preveni ca lupii sa distruga turmele de oi sau bovine. La aceasta data se faceau diferite practici magice precum cele de la toti Filipii.
Lucinul este cel care protejeaza haitele de lupi in aceasta perioada a anului. Oamenii respecta aceasta sarbatoare de frica lupilor.
In ziua Lucinului se savarseau rituri magice menite sa impiedice reproducerea lupilor si sa determine indepartarea lor din preajma turmelor de oi si a bovinelor. Unul dintre cele mai cunoscute consta in inclestarea dintilor pieptenilor metalici de scarmanat lana, crezandu-se ca, prin analogie, se vor inclesta si dintii lupului.
Interdictii de Lucin:
– nu se umbla cu acul si foarfecele; nu se taie nimic
– nu se prelucreaza lana si pieile animalelor
– nu se scoate cenusa din vatra sobei
– femeile nu se piaptana (fiind parul incalcit, lupii se incurca si se pierd prin paduri)
– nu se imprumuta nimic din casa
– nu se pronunta cuvantul “lup”
Singurul lucru ingaduit si chiar recomandat este spalatul rufelor cu apa clocotita, caci numai astfel se poate opari gura lupului.
Copii bolnaviciosi primeau in aceasta zi un nume nou, cel de Lupu, fiind astfel sub ocrotirea lupului si deci, feriti de boli.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.