Luna Decembrie in credinta populara

Luna Decembrie in credinta populara

0 373

Decembrie este a 12-a luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile.


Decembrie incepe, astrologic, cu soarele in semnul Sagetatorului si sfarseste in semnul Capricornului. Din punct de vedere astronomic, luna decembrie incepe cu soarele in constelatia Ophiuchus si se sfarseste cu soarele in constelatia Sagetator.


Numele lunii decembrie (latina: December) vine de la cuvantul latinesc decem, zece, pentru ca luna decembrie era a zecea luna in calendarul roman.


Grecii numeau luna decembrie Poseidon. In Romania, luna decembrie, popular, se numeste Undrea. Denumirea de Undrea sau Andrea vine de la faptul ca inca se pastreaza amintirea Sfantului Andrei, sarbatorit pe 30 noiembrie.


?


Inceputul iernii in calendarul popular


Luna decembrie marca inceputul iernii atat in calendarul popular, odata cu Mos Nicolae, cat si in calendarul astronomic, ziua solstitiului de iarna. Exista doua denumiri populare ale lunii, mai raspandite, ce aduc aminte de doua trasaturi esentiale ale acestei luni. Neios se refera la prezenta abundenta a zapezilor, iar Undrea, denumire populara a numelui Andrei, arata ca este luna de dupa aceasta sarbatoare, luna cand vor fi deschise portile catre cealalta lume plina de mistere.


In unele sate din Romania, sarbatorile de Craciun incep de pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, cand fetele se aduna in grup, inca din seara de 5 decembrie, si framanta placintele, pentru a doua zi. In aceasta seara, la ora noua fix (ora ce simbolizeaza de trei ori Sfanta Treime), se aduna flacaii din sat pentru a stabili grupul de colinda, de buhai, de capra, etc. si a incepe repetitiile.


?


Sancioara


Dupa traditia populara ziua Sfantului Ierarh Nicolae (Sanicoara), sarbatorit la 6 decembrie, este prima zi de iarna. Sfantul Nicolae este un mos care aduce zapada scuturandu-si barba. La romani, Sfantul Nicolae este un mos care aduce copiilor daruri daca acestia au fost cuminti sau nuieluse daca au facut trasnai sau au fost neastamparati. In traditia populara romaneasca Sfantului Nicolae ii sunt atribuite calitati sporite, fiind unul dintre sfintii cei mai de vaza alaturi de Dumnezeu, cel care se plimba cu Acesta pe pamant in timpurile primordiale si nu numai.


?


Meteorologie populara


Se spune ca daca inceputul lunii decembrie este geros, asa va fi zece saptamani, daca este ger, vara va fi calda, secetoasa, daca latra cainii la luna, va fi ger, iar daca este vreme moale, vara va fi ploioasa. De asemenea, daca este ger si zapada, anul viitor va fi manos (grau mult), daca este ger uscat, va fi seceta in iunie, daca ninge, iunie va fi ploios, daca ploua de Craciun, Pastile vor fi friguroase. Exista si credinte populare legate de animale: daca porcii mananca mult, va fi senin, daca iepurii si gastele salbatice se apropie de sat, va fi iarna grea.


?


Sarbatorile lunii decembrie


4-6 decembrie – ?ZILELE BUBATULUI(Varsatului)


4 decembrie – VARVARA, BARBURA (Sf. Mare Mucenita Varvara, protectoarea minerilor)


5 decembrie – ?Sf. Sava


6? decembrie – SAN- NICOARA, SAN NECULAI (Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei).


9 decembrie – ANA ZECETENIA, SANMICOARA, SF. NICOLAE MIC (Zamislirea Sf. Fecioare Maria)


12 decembrie – Sf. Spiridon, facator de minuni, patronul ciubotarilor.


13 decembrie – Sf. Lucia


15 decembrie – ?Sf. Elefterie (facator de minuni); se tine ca sa usureze nasterea (moasele),aparare de boli, cutremure.


18 decembrie – ?Sf. Modest, protector al animalelor.


19 decembrie – Ajunul Ignatului


20 decembrie – IGNATUL PORCILOR (Sf. Sfintit Mucenic Ignatie Teoforul).


23 decembrie – Preziua Ajunului.


24 decembrie – Ajunul Craciunului.


25 decembrie – CRACIUNUL (Nasterea Domnului).


27decembrie – Sf. Ap. Intaiul Mc. si Arhidiacon Stefan.


28 decembrie – INGROPAREA CRACIUNULUI

31 decembrie – INGROPATUL ANULUI VECHI (Ajunul Sf. Vasile).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.