Luna DECEMBRIE in traditia populara
Prima luna a anotimpului rece, luna decembrie este cunoscuta in popor sub mai multe denumiri: undrea, andrea (luna lui Sf. Andrei), Neios (luna ninsorii), luna lui Cojoc
Ca orice luna care se respecta, si acum exista o serie de treburi gospodaresti care trebuie facute intocmai:
„Anul se sfarseste si gazda trebuie sa se ingrijeasca de toate, sa vada daca nu s a adunat apa pe semanaturi, daca nu trebuie sa taie copaci si tufis, sa vada daca vitele sunt bine ingrijite, curatite, nutrite, bine asternute, duse la aer, daca, pe langa nutretul uscat, nu trebuie sa se dea si radacini, daca nu se poate folosi de vreo verdeata pe afara, daca nu se ingheata apa pusa pentru vite si pentru pasarile din curte, daca pomii acoperiti au destul aer. Pivnita, de mucezeste cate ceva in ea, trebuie afumata cu piatra pucioasa si aerisita din cand in cand. Salata si alte legumi, daca e neaua putina, se acopera cu frunza ori cotori de buruieni. Iarna nu e ca omul sa se leneveasca, ci sa se odihneasca dupa munca cea grea de peste an. Vitele trebuiesc tinute in curatenie deosebita si sarea sa nu le o tragem. Sa se care gunoi. Cand gerul e mare, ferestrele pivnitelor sa se infunde. Grajdurile sa fie calduroase, caci atunci vitele mananca mai putin. Pleava se opareste si, amestecata cu napi de nutret ori cartofi, astfel se da la vite. In chipul acesta se cruta nutretul.”, povesteste Antoaneta Olteanu, in “Calendarele poporului roman”.
Prevestirile de timp intrate in mentalul colectiv sunt dintre cele mai interesante
Daca inceputul lui decembrie va fi geros, tot asa va fi zece saptamani. Daca in decembrie e ger bun, atunci va fi vara secetoasa si calduroasa, iar daca in luna aceasta va fi vremea domoala, vara va fi ploioasa.
Cand cainii latra la luna urmeaza ger mare.
Gerul si neaua din decembrie vestesc grau mult.
De va fi Craciun ploios, vor fi Pastile friguroase. Mos Craciun zapados prevesteste an manos. Cand porcii de ingrasat mananca bine, va fi timp senin.
Spalarea cu prima neaua se crede ca face fetele frumoase si dragastoase.
Decembrie (”Undrea” sau ”Ningau”) este una din cele mai bogate luni ale anului in sarbatori crestinesti, cantec si voie buna. Deschizatoare de anotimp, dar inchizatoare de an, aceasta luna e foarte bogata in prevestiri pentru anul ce va veni.
Semne de decembrie
Perioada sarbatorilor de iarna este una magica, in care se crede ca se deschid cerurile, mai ales in noptile de Craciun si de Anul Nou. De plida, daca intr-o astfel de noapte sfanta este luna plina, inseamna ca anul care vine va fi foarte bun si roditor.
Perioada de 12 zile dintre Craciun si dupa Anul Nou reprezinta cele 12 luni ale anului viitor. Astfel, prima zi de Craciun reprezenta luna ianuarie, a doua – februarie si asa mai departe.Vremea din timpul acestor zile corespundea fiecarei luni a anului nou.
Sarbatorile lunii decembrie pregatesc, prin obiceiurile, ritualurile si practicile magice pe care le adapostesc, sfarsitul si inceputul anului calendaristic.
4 – 5 decembrie – Zilele bubatului
4 decembrie – Sfanta Varvara
5 decembrie – Sfantul Sava
6 decembrie – Sfantul Nicolae
20 decembrie – Ignatul
24 Decembrie – Ajunul Craciunului
25 decembrie – Craciunul
31 Decembrie – Noaptea Anului Nou