Luna lui cuptor in calendarul popular

Luna lui cuptor in calendarul popular

0 338
In traditia populara, luna iulie mai este numita si „cuptor”, datorita caldurilor mari ce o caracterizeaza, dar si pentru ca acum se coace si se strange graul. Sarbatorile traditionale ale lunii iulie sunt: 1 iulie: Cosmandinul (Sfintii Cosma si Damian); Ana Foca. 15 iulie: Ciurica. 16-18 iulie: Circovii de Vara; Sf. Marina (17 iulie). 20 iulie: Sf. Ilie (Sanilie). 21 iulie: Ilie Palie. 22 iulie: Foca. 27 iulie: Sf. Ilie cel mic; Sf. Pantelimon (Pintelei calatorul). Cosmandinul (Sfintii Cosma si Damian); Ana Foca Sfintii Cosma si Damian (Sfintii doftori fara arginti) sunt cei care feresc oamenii de diferite boli. Ana Foca, denumire provenita din combinarea numelor a doua sfinte crestine, Ana si Foca, se tine pentru ca oamenii sa fie feriti de foc, atat de focul soarelui, care arde si usuca plantele, cat si de trasnete si incendii.
 
8 Iulie: Sf. Pricopie; Ziua Lupului Pricupul are un rol important in coacerea cerealelor, aparandu-le de primejdiile meteorologice. Daca oamenii nu ii respecta ziua, Sf. Pricup trimite fulgere, trasnete, grindina sau arsita sau, sub forma de lup, rapeste copiii celor care au lucrat in aceasta sarbatoare. Motii din Apuseni cred ca pe cei care nu respecta ziua Pricupului ii iau pe sus doua vanturi puternice, numite Harcodan si Dornados.
 
15 Iulie: Ciurica Si denumirea acestei sarbatori a provenit din compunerea numelor Sfintilor Mucenici Chiriac si Iulita. Ciurica este o divinitate feminina care „ciuruie in bataie” pe cei care lucreaza de ziua ei. In aceasta zi, in care capatau puteri speciale, femeile aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii.Unii din ei chiar plecau de acasa de frica femeilor. Pentru a nu intampina certuri in familie in timpul anului, acestea sunt evitate in ziua de 15 iulie. Se crede ca cine va fi batut astazi, va lua bataie tot anul. Femeile nu lucreaza deloc, de frica bolilor, de frica sa nu le manance lupii vitele sau de frica sa nu le bata barbatii tot anul.
 
16 – 18 Iulie: Circovii de Vara; Sf. Marina (17 iulie) Frati cu Circovii de Iarna, Circovii de Vara (numiti si Circovii Marinei) sunt divinitati periculoase, care trimit stihiile naturii sau animalele daunatoare asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile. Circovii se tin si pentru ca oamenii sa fie feriti de boli. Sf. Marina este protectoarea sufletului copiilor morti. In special femeile insarcinate respecta aceasta zi, de frica bolilor. Este o zi buna pentru culegerea plantelor de leac, care capata proprietati magice. Mamele imparteau maturi facute din pelin, alaturi de pui de gaina, porumb fiert si flori. Cei care nu respecta aceasta sarbatoare sunt aspru pedepsiti de sfanta.
 
20 Iulie: Sf. Ilie (Sanilie) Sfantul Ilie, sau, dupa cum consemneaza calendarul popular, Santilie, este una dintre cele mai importante sarbatori ale lunii iulie. In miez de vara, aceasta zi era dedicata initial unui zeu solar, peste care s-a suprapus apoi o sarbatoare crestina, cea a Sfantului Prooroc Ilie.
Ca si zeul solar, in viziunea populara Santilie se plimba intr-un car tras de cai inaripati, luminand cerul cu fulgerele si sagetile sale de foc. In traditia romaneasca, acest sfant este asociat cu ploaia. El este stapanul norilor, al fulgerelor, trasnetelor si tunetelor, pe care le foloseste ca sa trasneasca dracii sau atunci cand e suparat pe oameni pentru ca si-a pierdut cojocul. Spun taranii ca Sfantul Ilie se plimba pe cer intr-un car care, pentru a nu aluneca, are niste cuie pe roti. Aceste cuie gauresc cerul, iar apa se scurge pe pamant sub forma de ploaie.
Alte credinte stravechi afirma ca Sf. Ilie este stapanul unei fiinte puternice, numita „sorb”. Acesta bea apele (uneori chiar le seaca), sau soarbe broaste si balauri.
Asa explica poporul si ploile cu broaste. Bunicile povestesc ca acest sfant asteapta intotdeauna nerabdator ziua sa, intrebandu-l pe Dumnezeu cand va fi aceasta. Domnul insa, stiind ca de bucurie sfantul va plesni napraznic din biciul sau neiertator, prapadind omenirea, il tot amageste, spunandu-i „Va veni, Ilie, va veni…”. Dupa cateva zile, Dumnezeu ii raspunde sfantului ca ziua sa a trecut deja, iar Ilie se supara si trimite pe pamant ploi, trasnete si fulgere – acestea sunt ploile „de dupa Santilie”.
La fel ca in toate sarbatorile populare importante, oamenii nu ar trebui sa lucreze. Cum marul este pomul Sfantului, se duc mere la biserica si de-abia apoi se mananca.
Tot acum se organizeaza nedei in munti, pastorii separa berbecii de oi, se culeg plante de leac si se fac descantece pentru a tine departe ploile, grindina, trasnetele si celelalte forte ale naturii aflate in puterea lui Santilie.
 
21 Iulie: Ilie Palie Este prima zi din saptamana Parliilor, despre care se spune ca sunt surorile Sfantului Ilie. Ilie Palie ar fi fratele, tatal sau vizitiul Sfantului Ilie. Sarbatoarea se tine tot de frica focului si a bolilor.
 
22 Iulie: Foca Sf. mucenic Foca este cel care raspunde de incendiile si arsita care parjolesc campurile cu grane. Se spune ca sarbatoarea este atat de mare si importanta incat o tin si turcii.
 
27 iulie: Sf. Ilie cel mic; Sf. Pantelimon (Pintilie calatorul) Sf. Ilie cel mic (sau cel schiop), numit si Sf. Pantelimon, sau Pintilie calatorul, este fratele mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor. Ca mai toate sarbatorile acestei luni, aceasta zi se tine pentru boli, incendii, grindina si furtuni. Se crede ca este sfarsitul verii si se incep pregatirile pentru intampinarea toamnei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.