Lupta cu evaziunea fiscala – limitarea platilor in numerar
Ce se face acum de la nivelul Guvernului Ponta in domeniul fiscal si social nu poate sa nu fie vizibil de toata lumea. Suntem in fata unor schimbari vizibile si mai ales simtite si de cei care pana mai ieri ne-au condus doar in folosul lor. Practic in multe domenii se parcurge un drum invers, de la criza la mormalitate. Trecand peste criticile aduse unor masuri, suspectionate ca avand un caracter electoral, trebuie sa reamintim ca in Constitutie exista obligatia din partea statului de crea conditii unui trai decent pentru fiecare cetatean in Romania.
Plafonarea pentru plati in numerar
Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale. Astfel, firmele vor putea face plati in numerar catre companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele citate. Platile efectuate de catre firme catre magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, insa plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru platile fragmentate. In prezent, o firma poate face intr-o zi plati in numerar catre o alta firma sau o persoana fizica de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulata a operatiunilor cu numerar nu poate depasi 10.000 de lei pe zi.
Trebuie retinut ca aceste prevederi nu se refera la plata salariilor si a altor drepturi de personal. Potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in realizate intre persoanele fizice, mai ales in domenii care ar putea facilita evaziunea fiscala sau spalarea de bani. Scaderea plafonului pentru firme vine in contextul introducerii sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii.
Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei. Odata cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.
Proiectul de lege, legat de TVA, a trecut de Senat.
Atentie!
Firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor. Reducerea plafoanelor pentru platile zilnice in numerar ar putea preintampina cazurile in care companiile mari ar forta furnizorii sa factureze cu plata in numerar, pentru ca exigibilitatea TVA sa devina automata si la rambursare pentru firma platitoare.