Lupta pentru controlul internetului

Lupta pentru controlul internetului

0 135
Daca planurile de a pune spatiul virtual sub controlul unei agentii discrete a ONU reusesc, cenzura statelor asupra web-ului va fi consacrata la nivel global, se arata intr-un articol publicat in The Guardian. In luna decembrie va avea loc in Dubai summitul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, o agentie a ONU care vrea sa adauge reglementarea internetului pe lista atributiilor sale, scrie intr-un comentariu pentru publicatia britanica John Kampfner, jurnalist si consultant extern al Google.
Eforturile din ultimii ani ale unor guverne pentru restrangerea libertatilor pe internet s-ar putea transforma in practica reglementata la nivel international, pe fondul planurilor de a pune spatiul virtual sub autoritatea unei agentii a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), scrie John Kampfner.    Potrivit acestuia, regimurile autoritare din unele state vad demult spatiul virtual ca o amenintare asupra sursei lor de putere. Pe de alta parte, atunci cand vorbesc despre reglementarea internetului, toate guvernele fac referiri la aceleasi amenintari: terorismul si crima organizata, pornografia infantila si proprietatea intelectuala sunt cel mai des invocate. Unul dintre locurile de desfasurare a dezbaterilor este Forumul pentru Guvernarea Internetului, care, de la momentul infiintarii din 2005, a adus la un loc guverne, companii mari si mici din sectorul privat, oameni din mediul academic si membri ai societatii civile, scrie The Guardian. Reuniunea din acest an va avea loc in noiembrie in Baku, capitala Azerbaidjanului. "Daca internetul trebuie reglementat mai coerent si pe alte baze decat cele care apar ad hoc in prezent, atunci aceasta treaba nu trebuie lasata doar pe seama guvernelor. Nu a existat niciodata o autoritate centrala, iar internetul s-a dezvoltat in ciuda (sau datorita) modelului descentralizat de guvernare", se arata in comentariul semnat de John Kampfner. "O perspectiva inversa este acum in analiza", scrie acesta, care aminteste ca in luna decembrie, in Dubai, "un organism care a existat timp de 150 de ani, dar de care putini au auzit, incearca sa preia controlul asupra internetului". Este vorba despre Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, o organizatie a ONU din care fac parte 193 de state, si care vrea sa adauge internetul pe lista atributiilor sale in ce priveste reglementarea, noteaza articolul din The Guardian.
Printre cei mai puternici sustinatori ai sai se numara China, Rusia, Tadjikistan si Uzbekistan, care au inaintat o propunere in luna septembrie a anului trecut catre adunarea generala a ONU pentru "un cod international de conduita pentru securitatea informatiilor".  Scopul sau este sa stabileasca norme si reguli internationale pentru standardizarea comportamentului tarilor in ce priveste informatiile si spatiul virtual, potrivit sursei citate.    Tarile mentionate si altele asemenea au trei obiective principale pentru summitul din Dubai: afirmarea suveranitatii nationale asupra comunicarii virtuale, reprimarea anonimatului si encriptarii, si o schimbare in guvernanta la nivel global.
Pregatirile oficiale pentru summitul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor sunt "invaluite in secret, asa cum este practica organizatiei", dar informatii despre aceste planuri au fost dezvaluite de WCITleaks.org, un site creat de doi impatimiti ai tehnicii pentru a publica scurgerile de documente legate de aceasta intalnire. Toate deciziile importante din cadrul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor sunt luate in reuniuni la care pot lua parte doar membri ai guvernelor, mai scrie The Guardian, care concluzioneaza ca: "summitul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor marcheaza startul luptei dintre cei care vor sa mentina internetul relativ liber si cei care vor face tot ce le sta in putinta pentru a inversa procesul".
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.