Lupte grele cu focul in Muntii Fagarasului

Lupte grele cu focul in Muntii Fagarasului

0 140
In masivul Fagaras, focul si vantul puternic sunt acum dusmanii pompierilor. Un elicopter al MAI trimis sa ajute la lichidarea incendiului a fost nevoit sa revina la sol din pricina curentilor, astel ca pompierii lupta in continuare cu mijloace rudimentare impotriva focului. Zeci de angajati ai ISU Brasov lucreaza cu schimbul la altiduni mai mari de 1500 de metri, zi si noapte, in incercarea de a impiedica flacarile sa  ajunga la fondul forestier.
Angajatii ISU Brasov au survolat marti dimineata Masivul Fagaras, la bordul unui  elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor. Dupa cursa de inspectare, aparatul a aterizat, la pranz, la Fagaras, unde a fost incarcat cu saci cu 500 de litri de apa, fiind pregatit sa intervina la incendiul de vegetatie izbucnit pe versantul brasovean al masivului, la o altitudine de 1.500 de metri.
Din pacate, interventia nu a fost posibila, din cauza conditiilor meteo. Incendiul a izbucnit, duminica la pranz, la altitudinea de 1500 de metri, in zona alpina de pe Valea Sebesului, intre varful Berevoiescu si varful Tiganu. Focul s-a extins pe o suprafata de peste zece hectare, interventia fiind extrem de dificila deoarece nu exista surse de apa in apropiere, iar accesul este foarte greu in zona.
De la satul brasovean Sebes, unde se poate ajunge cu masina, pompierii au fost nevoiti sa mearga pe jos trei ore si jumatate pana la locul incendiului. Aici au intervenit cu maturi si sape pentru a impiedica extinderea focului la padure. Tot in Masivul Fagaras, pe versantul din judetul Arges, este cuprinsa de incendiu o suprafata de aproximativ trei hectare de vegetatie, intre varfurile Scara si Boia. Interventia luptatorilor cu focul este ingreunata nu doar de relieful deosebit de accidentat si de lipsa apei, cat mai ales de vantul uscat car sufla cu putere si intretine focarele, imediat ce pompierii le neutralizeaza.
O lupta la fel de disperata se duce si in Masivul Bucegi, unde zeci de pompieri si jandarmi mintani care apa cu ranitele de cateva zile, incercand sa stinga un incendiu extins pe o suprafata uriasa, dupa ce un copac a fost lovit de trasnet.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.