Macaveiul Ursului – prima zi de toamna din Calendarul Popular
Ziua de 1 august (inchinata Sfantului Mucenic Macabei) este numita popular Macaveiul ursului sau Impuiatul (imperecherea) ursilor. In Tara Hategului, ursului i se pun daruri in drum (o pulpa de vitel) dandu-i-se nume ca Mos Martin, Mos, Al batran. 2 august este si ea ziua ursului si se tine sa nu faca ursii si lupii pagube; nu se lucreaza canepa, in timp ce 13 august se sarbatoreste pentru ca ursul sa nu omoare animalele.
Odata cu secerisul se incheie si o perioada lunga de interdictii avind ca scop ferirea recoltelor de incendii si grindina. Iar daca nici Sfintul Pantelimon, praznuit in fiecare an pe 27 iulie, nu va aduce pirjol, taranii pot sta linistiti ca pina la vara viitoare nu-i va mai paste nici o primejdie de foc.
Se spune ca pina la ziua sfantului trebuie incheiat secerisul, pentru ca de Macavei (1 august) sa se sfinteasca boabele care se vor semana in toamna
. La Macavei se incheie si anul apicol. Acum se taie fagurii si se curata stupii pentru iarna. Stuparii se ospateaza cu vinuri indulcite cu miere si cu turtite calde. Sarbatoarea mai este cunoscuta si drept Macaveiul ursului. Acum incep a cobori ursii de la munte si a se imperechea. In traditia populara, ursul are un loc foarte important si de aceea este cinstit cum se cuvine.
Se spune despre urs ca influenteaza ursitoarele la nasterea copilului. Pruncii unsi cu untura de urs de catre moase cresc voinici, iar copiii bolnavi de "sperietoare" se vindeca daca sint afumati cu par de urs. Barbatii calcati primavara de urs nu mai sufera de dureri de spate tot anul.
Mos Martin stie a prevesti si vremea: friguroasa sau calduroasa.
De Macavei nu se mulg vacile, ci doar viteii sint lasati slobozi sa suga. In traditia populara, sarbatoarea mai este cunoscuta drept Pastele viteilor.
Prima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului (1-14 august) coincide cu cea numita in calendarul traditional romanesc "Macaveiul ursului". La Macavei se incheie si anul apicol. Acum acum sunt retezati stupii, adica este scursa toata mierea si se lasa doar atat cat le trebuie albinelor sa treaca cu bine peste iarna. Dupa ce curata bine stupii si ii pregatesc pentru anotimpul rece, oamenii organizeaza petreceri la care se servesc turte si ulcele de vin indulcit cu miere.
De Macavei nu se mulg vacile, ci doar viteii sunt lasati slobozi sa suga. In traditia populara, sarbatoarea mai este cunoscuta drept Pastele viteilor.
Prin traditie, aceasta este ziua in care turmele de oi isi incep drumul spre poalele muntilor. In aceeasi zi, dimineata se merge la biserica, se sfinteste agheasma si cu ea se stropesc livezile si gradinile pentru a le proteja de daunatori.
Cateva spice de grau si boabe altor plante, dintre cele mai bune, sunt duse, de asemenea, la biserica pentru a capata har. Dupa ce boabele sunt amestecate bine cu celelalte seminte, vor putea fi puse in pamant. Din ele vor iesi plante sanatoase, roditoare, spune traditia.