Macelul din cultura trebuie oprit de Ministrul Kelemen

Macelul din cultura trebuie oprit de Ministrul Kelemen

0 266

Decimarea institutiilor de cultura este o realitate in Romania Regimului Basescu. Sunt teatre dramatice, de opera sau opereta, infiintate inca din perioada celor doua razboaie, care au supravetuit comunismului si care sunt in pragul inchiderii astazi. Este o crima ce se savarseste cu premeditare la adresa culturii si traditiilor in acest domeniu.
Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, sustine ca pana pe 16 august se va gasi o solutie in cazul reducerilor de personal de la institutiile de spectacole, mentionand ca a discutat pe aceasta tema inclusiv cu premierul Emil Boc.
“Eu am avut mai multe discutii cu prefectii, cu primarii, cu presedintii consiliilor judetene. Am avut o discutie astazi si ieri cu colegii de la Ministerul Administratiei, inclusiv astazi am avut o discutie cu premierul Boc si incercam sa gasim o solutie pentru acele teatre care au fost infiintate de consilii de ministri, unele insitutii de spectacole prin decret regal. Incercam sa facem o interpretare stricto senso a Ordonantei 63 care, in articolul III, punctul 1, scrie un lucru care poate sa salveze in acest moment situatia”, a declarat Kelemen, marti seara, la postul de televiziune Antena 2.
El a explicat ca, in principiu, continutul articolului la care face referire se refera la acele institutii subordonate autoritatilor locale care au fost infiintate prin hotararea organelor de liber aviz ale autoritatilor locale.
“Ei (autoritatile locale – n.r.) au primit aceste institutii prin descentralizare, dar aceste institutii au fost create de statul roman in diferite perioade, de la perioada ’46-’47, cand prin decret regal au fost infiintate filarmonici regionale, de exemplu Banatul sau Oltenia, nu pot fi desfiintate si nu pot fi lasate sa dispara si pentru acest lucru caut eu solutii de cateva zile”, a mai spus ministrul Culturii, dand asigurari ca cel tarziu pana pe 16 august se va gasi o solutie.
In ceea ce priveste faptul ca din ce in ce mai multe teatre se plang de faptul ca li s-a cerut sa faca restructurari, ceea ce ar putea duce chiar la imposibilitatea functionarii institutiei respective, Kelemen afirma ca este vorba de o greseala a primarilor.
“Primarii fac o greseala fiindca numarul sau procentul care trebuie redus este undeva in jur de 24-25%. Primarii opteaza pentru a reduce numarul de personal de la institutiile de cultura, si nu din aparatul propriu care era vizat de fapt de aceasta reducere. Ce fac? De exemplu, in Bucuresti sau in alte orase, am vorbit astazi cu mai multi directori de teatre, primaria cere sa reduca cu 35-40-45% numarul angajatilor, lucru care este absolut aberant”, a aratat ministrul Culturii.
El a precizat ca le-a recomandat autoritatilor locale sa nu impuna reducerile respective, fiindca nu pot desfiinta o institutie de cultura si nici nu pot comasa o institutie cu o alta, mai ales ca uneori nu au nici macar acelasi profil.
In urma procesului de descentralizare, institutiile de spectacole nu mai sunt in subordinea MCPN, iar ministrul de resort spune ca ar fi fost mai bine daca ministerul ar mai fi mentinut controlul asupra lor.
“Nu sunt (institutiile de spectacole – n.r.) in subordinea Ministerului Culturii, cu toate ca din acest punct de vedere ar fi fost bine acum foarte multi ani, in anii 90, cand au facut fostii mei colegi primul pas spre descentralizare, sa mentinem un control in ceea ce priveste institutiile de spectacole, dar nu s-a intamplat”, a subliniat ministrul Kelemen.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.