Macoveiul stupilor de la 1 august

Macoveiul stupilor de la 1 august

0 167

Luna August mai este cunoscuta in calendarul popular drept Gustar. In aceasta perioada a anului se fac araturile de toamna, se seamana rapita, spanac, salata, patrunjel, telina; se recolteaza meiul, ovazul si legumele de sezon; se aduna seminte; se ingrijesc pomii tineri; se usuca fasolea si poamele pe iarna; se ingrijesc stupii; se aleg oile de berbeci.
Vanturile de miazanoapte si negura pe rauri, la apus anunta timp bun, statornic; daca cloncanesc cocostarcii, va ploua, vinul va fi subtire si se vor coace greu fructele; daca sunt alune multe, va veni iarna grea. La sfarsitul lunii pleaca randunelele si cocorii
Prima zi a acestei luni este sarbatorita de crestinii ortodocsi cu piosenie, fiind ziua scoaterii Sfintei Cruci, aceasta zi este cea care marcheaza inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului.
Importanta calendaristica a Santamariei Mari este subliniata de prefatarea sarbatorii cu postul de doua saptamani (1-14 august), perioada in care se organizeaza pelerinaje la manastirile care au hramul Sfintei Fecioare.
In credinta populara, aceasta zi este numita si Macaveiul stupilor, pentru ca este ultima zi in care se mai poate aduna mierea, care, culeasa azi, capata virtuti miraculoase de vindecare.
O alta denumire a zilei este Macaveiul ursului, acum incepand perioada de imperechere a ursilor. In aceasta zi se tine post pentru ca vitele sa fie ferite de ursi, dar si de boli. Acum incepe perioada imperecherii ursilor; turmele de oi coboara de la munte; se tine ca aparare a vitelor si stupilor de ursi si pentru sanatate; se sfintesc granele, semintele, plantele de leac; se stropeste gradina cu aghiasma sa fie aparata de gandaci si viermi; se reteaza stupii si se pregatesc de iarna; nu se culege canepa, nu se mulg vacile, se lasa viteii la supt; se mananca turte calde si se bea vin indulcit cu miere.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.