Maghiarezii din Tinutul Kosovesc
Dupa gafe diplomatice memorabile, care-au lezat din fericire doar cutume de receptie si protocol, ministrul de Externe al Romaniei are acum prilejul sa-si repereze onoarea in chestiuni ceva mai virile. Dupa taclaua slugarnica in compania Condolezzei Rice si gestul de intimitate grosolana facut regelui Juan Carlos al Spaniei, Cioroianu trebuie acum sa mimeze competenta intr-o trebsoara mult mai delicata. Duminica dupa-masa, separatistii kosovari si-au proclamat independenta fata de Serbia, dupa un trecut sangeros de epurari etnice si razbunari crunte pe care albanezii si sarbii le-au savarsit unii impotriva altora.
De fapt, nu doar seful Externelor va avea de furca in viitorul apropiat. Seful statului si CSAT-ul vor trebui sa-i dea o mana de ajutor cu ocazia Summit-ul NATO de la Bucuresti din 2-4 aprilie. Cand partea romana va trebuie sa partenerilor americani de ce refuza sa recunoasca independenta noului stat cu capitala la Pristina, cand SUA au facut presiuni enorme pentru nasterea noii entitati . Iar partenerii sai consacrati ii tin isonul, asa cum o fac majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.
Prin refuzul sau de a accepta ca albanezii kosovari si-au luat soarta in maini, Romania se situeaza in compania Greciei, Ciprului, Spaniei, Bulgariei, Slovaciei, tari pe teritoriul carora se aude tot mai raspicat in ultimul timp vocea separatistilor. Spania se straduieste de multa vreme sa puna surdina pretentiilor de autonomie a Tarii Bascilor si Cataloniei, Ciprul abia ii tine in frau pe cipriotii turci din partea de nord a tarii, Grecia sustine Ciprul, dar are in acelasi timp niste diferende teritoriale cu Macedonia. Romania face oarecum figura distincta, fiind pomenita in previziunea sumbra a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care sugera inca de acum cateva luni ca eventuala separare a provinciei Kosovo ar constitui un precedent numai bun de urmat de catre Tinutul Secuiesc din Romania.
Rusia nu asteapta sa i se implineasca profetia in Transilvania si a amenintat deja cu recunoasterea republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud din Georgia, fata de care nutreste o ura foarte ramificata, cam cat reteaua de conducte a Gazpromului.
Pruncul kosovar n-a ramas cu buricul netaiat la venirea pe lume, in ciuda excesului de moase pe care le-a avut la capatai. Dovada ca proverbele obstetrice nu au raspandire unitara in Balcani. Printre ursitoare s-au numarat europarlamentarul Sogor Csaba si liderul UDMR de Covasna Arpad Antal Andras, care au tinut sa se afle in Kosovo la ora proclamarii independentei. Cei doi lideri maghiari au vrut probabil sa vada ce sorta are placutul bilingv sarbo-albanez dupa eveniment si cam la distanta de drumul national si-au instalat albanezii panoul cu „Tinutul Kosovesc” de le-a adus independenta.
Corespondentii de presa prezenti la Pristina pentru a asista la aceasta Independence Day cu subtitrare albaneza nu au uitat sa transmita, odata cu atmosfera de bucurie de pe strazi, si imagini cu pancarte mari pe care albanezii au injurat gros „Fuck Yu!” fosta Yugoslavie din care tocmai au iesit. Nu stiu cu detalii topometrice se intorc Sogor si Antal de la Pristina despre amplasarea corecta a panoului lor cu Tinutul Secuiesc la granitele Covasnei. La capitolul lingvistic, insa, nu trebuie sa-si faca griji. La ce sudalmi teribile poseda limba maghiara vor avea ce sa scrie – in caz ca Putin ar avea dreptate – pe pancartele despartirii de Romania.
Vifor Rotar