Maghiran(Origanum majorana)

Maghiran(Origanum majorana)

0 212

?


Este o planta perena care poate atinge inaltimea de 60 de cm. Are frunzele mici, catifelate si ovale. Florile sunt albe sau roz si se deschid pe tot parcursul verii. Pe langa utilizarile lui in arta culinara datorita aromei sale dulci, se foloseste si in medicina. Este cultivat pe scara larga in Ungaria, Spania, crescand in stare salbatica in Portugalia, fiind tata de origine.



  1. Parti utile: Partile aeriene-tulpininile, frunzele si florile. Se recolteaza din iulie pana in septembrie, cand planta infloreste. Planta se usuca, apoi se foloseste pentru? prepararea de infuzii, pulberi si tincturi. Din flori se extrage un ulei esential care are un miros penetrant de camfor.

  2. Utilizari medicinale:

????????? Tratarea problemelor digestive, spasmele intestinale, greata, diareea,


????????? Sedativ in cazul indigestiei si bolilor nervoase


????????? Bun remediu pentru insomnii


????????? Stimuleaza lactatia si transpiratia


????????? Maghiranul este cunoscut si ca un bun diuretic si stimulent al apetitului, ajutand la eliminarea mucozitatilor. In traditia populara chineza, maghiranul este cunoscut ca un regulator al temperaturii corpului, fiind adesea folosit in locul ceaiului negru, in timpul verilor toride.


????????? Utilizat sub forma de aplicatii externe, uleiul esential, calmeaza durerile articulare si musculare


????????? Calmarea ulcerelor bucale.



  1. Preparate:

????????? Infuzie– 1-2 lingurite de planta uscata la o cana de apa clocotita, lasati sa infuzeze 10-15 minute si apoi beti cate o cana de 3 ori pe zi.


????????? Decoct– baut de 2-3 ori pe zi poate produce un efect sudorific puternic, dar mai si inlatura mirosul neplacut degajat, uneori, din cavitatea bucala.


????????? Tamponarea locala cu zeama rezultata din fierberea a 150g maghiran in 500 ml apa, poate fi folosit in cazul pruritul -mancarimi ale pielii.


????????? Ulei esential– diluati 3 picaturi de ulei esential in 10ml de ulei de masline, masati zona afectata de cate ori este necesar, in cazul durerilor articulare.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.