Mai multe burse pentru studentii europeni

Mai multe burse pentru studentii europeni

0 297

Un numar mai mare de burse pentru studentii europeni si programe comune de doctorat sunt propuse de eurodeputati, in a II-a etapa a programului Erasmus Mundus, pe perioada 2009 – 2013, parlamentarii cerand statelor membre sa simplifice procedurile de obtinere a vizei pentru studentii participanti.
In plus, studentii selectionati trebuie sa fie informati in legatura cu destinatia unde isi vor face studiile intr-un timp rezonabil pentru a avea timp sa obtina viza, iar informatiile legate de viza trebuie sa fie usor accesibile.
Deputatii europeni vor sa imbunatateasca Programul Erasmus Mundus II privind cooperarea universitara si mobilitatea studenteasca pentru perioada 2009-2013, care are la dispozitie un buget de aproximativ 950 de milioane de euro, adica de trei ori mai mare decat bugetul pentru 2004-2008, care a fost de 296 milioane de euro.
Fata de perioada anterioara, cea de-a doua faza a programului include si programe comune de doctorat, un numar mai mare de burse pentru studentii europeni, precum si o cooperare mai intensa cu universitati din tari terte.
Potrivit deputatilor din Comisia pentru cultura si educatie, trebuie create masurile si conditiile necesare pentru ca studentii, doctoranzii, cercetatorii postdoctoranzi si cadrele didactice universitare din tarile terte cel mai putin dezvoltate sa se poata intoarce in tara lor de origine la incheierea sejurului, pentru a se evita astfel migratia valorilor.
Deputatii europeni vor ca in noul program Erasmus sa fie promovata predarea si invatarea a cel putin doua limbi straine, aceasta avand o importanta deosebita in relatia cu tarile terte, precum si pentru studentii europeni care se deplaseaza in aceste tari.
Totodata, deputatii europeni doresc sa faciliteze accesul la programe in conformitate cu principiul tratamentului egal si al non-discriminarii si sa asigure o participare echilibrata in ceea ce priveste egalitatea de gen si statele de origine.
Obiectivul programului este de a promova Uniunea Europeana drept centru de excelenta universitara, de a atrage studenti si cadre universitare prin crearea unor programe universitare comune si a unor schimburi universitare cu institutii de invatamant din tari terte.
Potrivit raportoarei Marielle De Sarnez (ALDE, Franta), invatamantul superior european trebuie sa fie competitiv si sa atraga studenti si profesori de la universitati straine, obiectivul principal nefiind acela de a organiza migratia valorilor („brain drain”), ci „de a oferi o educatie de inalta calitate generatiilor viitoare din statele emergente”. „Erasmus Mundus este un program bun, avand in vedere perioada dificila prin care trecem deoarece ofera o imagine pozitiva a Europei in lume”, a declarat raportoarea in cadrul dezbaterii parlamentare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.