MAI pune Parchetul sa faca ordine la Jandarmerie
Ministrul Internelor, Traian Igas, a sesizat Parchetul ICCJ in legatura cu modul in care Jandarmeria a deblocat trei posturi de ofiter si a organizat concursul pentru ocuparea acestora, informeaza Mediafax.
Procurorii vor verifica daca, in contextul angajarilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane (IGJR), din octombrie 2010, exista persoane care sa se faca vinovate de abuz in serviciu, fals si uz de fals.
Demersul ministrului Igas vine in urma unei verificari a Corpului de Control al Ministrului de Interne care a vizat modul in care s-a facut „ocuparea unor posturi prin recrutarea candidatilor din sursa externa” atat in Ministerul pe care-l conduce, cat si in Inspectoratul General al Politiei si cel al Jandarmeriei.
Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat ca, in perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor sefi din institutie, „s-au deblocat trei posturi de ofiter in Jandarmeria Romana”, prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendata orice angajare.
„In aceste conditii, examenele au fost dispuse de IGJR si au avut loc, desi pentru anumite functii nu erau indeplinite cerintele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime in munca, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologica, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toti candidatii lipseau fisele medicale de incadrare)”, se arata intr-un comunicat remis luni de MAI.
Demiteri, schimbari din functii si urmarire penala!
Pe baza concluziilor, ministrul Igas a aprobat sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), „pentru efectuarea cercetarilor sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu, fals si uz de fals”.
In plus, prim-adjunctul sefului IGJR va fi „trimis in fata Consiliului de Judecata constituit la nivelul MAI”, alaturi de seful Directiei de Resurse Umane din IGJR si de ofiterul din aceasta directie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidati si a indeplinit functia de secretar in comisiile de concurs”.
Din ordinul lui Igas, pentru aceleasi motive a fost eliberat din functie directorul general al Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, el fiind totodata „pus la dispozitia MAI” pe o perioada de sase luni.
In plus, un ofiter specialist principal din Directia Generala de Management al Resurselor Umane din MAI, precum si cei trei ofiteri care au ajuns sa lucreze in Jandarmerie in urma concursului din 25 octombrie, au fost eliberati din functii si „pusi la dispozitia unitatilor din care fac parte” pentru urmatoarea jumatate de an.
Alti trei ofiteri cu functii de conducere din MAI si IGPR, precum si unul dintre sefii de la resurse umane din MAI si unul dintre subalternii sai, vor fi cercetati disciplinar. Alti sase ofiteri din Jandarmeria Romana, precum si un ofiter si un agent din IGPR, au fost „atentionati”.