Maine, anul se-nnoieste! Plugusorul se porneste…

Maine, anul se-nnoieste! Plugusorul se porneste…

0 243
Asa rasuna ulitele satului an de an, cand cete de feciori merg din casa in casa, vestind innoirea timpului. In mijlocul satului se aduna cu totii, cu mic cu mare, femei si barbati, tineri si batrani. Fiecare doreste sa vada "Plugul" si "Mascatii" pe care ii astepta in noaptea dintre ani, pe la casele lor.
Cetele umbla toata noaptea, de vuieste satul de pocnetul bicelor si sunetul clopotelor. „Pe cand se ivesc zorii zilei de Sfantul Vasile, uratorii se retrag pentru putina vreme pe la casele lor si o pornesc din nou pe la amiaza, prin sat. Animati de aceleasi convingeri, in puterea mascatilor de a exorciza raul din perimetrul vital al omului, targovetii ii asteapta si ei pe uratorii de prin sate in ziua de Anul Nou".
Asa ne explicam de ce in majoritatea targurilor din Suceava, Neamt, Iasi, Vaslui si Bacau in ziua de Sfantul Vasile sau a doua zi, colindatul cetelor se muta la oras, tocmai pe ideea de a purifica si aceste asezari umane", arata prof. univ. dr etnolog Doina Isfanoni, director stiintific al Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti".
Conform credintei populare, in prag de an, colindatorii au puterea magica de a alunga raul. „Raul il intruchipau gerul, frigul, inghetul, care, desfrunzind codrul si uscand toate ierburile, crea impresia de moarte aparenta a intregului Univers. Toate aceste ritualuri, create pentru a depasi aceste momente de cumpana sunt, de fapt, prilejuri extraordinare de eliminare a raului din oameni prin forta lor de a te ajuta sa-ti redefinesti existenta la fiecare inceput de an", mai spune prof. univ. dr Isfanoni.
Plugusorul este unul dintre mijloacele prin care elementul negativ este alungat din sat. "Plugul, Plugul cel mare", in zonele agricole, acest obicei cunoaste forme de desfasurare de mare spectaculozitate. Mai multi gospodari inhama doua sau patru perechi de boi la un plug adevarat care este impodobit cu doi-patru brazi gatiti cu panglici si merg de la o gospodarie la alta.
Plugul, devenit simbol al fertilitatii pamantului, nu mai este o banala unealta, ci devine un simbol al muncii, al rodniciei, al dorintei agricultorilor de a obtine de la pamant maximum de fertilitate. In coarne, boii poarta colaci si stergare frumos cusute.
Pe drumul sau, ceata plugului este insotita de Buhai, de flacaii care pocnesc din bice si de cei ce suna din clopote si zurgalai. Dupa ce sunt primiti in ograda gospodarului, cel mai destoinic dintre flacai incepe sa recite Plugusorul. Din timp in timp, el se opreste si ii indeamna pe tovarasii sai sa pocneasca din bice si sa sune din clopotei.
"Sunetul buhaiului, care vibreaza asemeni mugetului unui bou adevarat, nu conteneste. In uratura Plugusorului, munca campului nu mai este la fel de trudnica, dificila, cu necazurile si bucuriile sale, ci este glorificata, innobilata pentru a conferi satisfactii cat mai mari", arata prof. univ. dr Doina Isfanoni.
 
O varianta de Plugusor
Aho, aho copii si frati, Stati putin si nu minati, Linga boi v-alaturati. Si cuvintul mi-ascultati. Ia mai minati, mai, hai, hai… S-a sculat mai an, Badica Traian Si-a-ncalecat pe-un cal invatat, Cu seaua de aur, Cu nume de Graur, Cu friu de matase, Impletit in sase, Cit vita de groasa, El in scari s-a ridicat, Peste cimpuri s-a uitat, Sa aleaga-un loc curat, De arat si semanat. Si-a pornit intr-o joi, Cu un plug cu doispreceze boi. Boi boureni, In coada codalbeni, In frunte tintatei, Ia mai minati, mai, flacai, hai, hai… La luna, la saptamina, Isi umplu cu aur mina. Si el vru sa vada, De-i dete Dumnezeu roada. Era-n spic cit vrabia, Era-n bob cit trestia. Ia mai minati, mai, hai, hai… Traian iute s-a intors Si din grajd alt cal a scos, Un alt cal mai nazdravan, Cum ii place lui Traian, Negru ca corbul, Iute ca focul, De nu-l prinde locul. Cu potcoave de argint, Ce da sporul la fugit. Traian iute-a-ncalecat, La Tinchin a apucat Si otel a cumparat, Ca sa faca seceri mari, Pentru seceratori tari. Si-altele mai mititele, Pentru fete ochesele Si neveste tinerele. De urat, am mai ura, Dar ma tem ca va-nsera, Pe aici, pe la dumneavoastra, Departe de casa noastra. Si ne-asteapte si-alte case, Cu bucate mai gustoase, Cu piine calda pufoasa, Cu vinul de vita-aleasa, Cu cotnar de Dragasani, La anul si la multi ani!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.