Majoritatea bolnavilor de cancer bronhopulmonar sunt fumatori

Majoritatea bolnavilor de cancer bronhopulmonar sunt fumatori

0 151

Aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, a declarat joi intr-o conferinta de presa presedintele Societatii Romane de Pneumologie Florin Mihaltan.
Potrivit acestuia, studiile arata ca 89% dintre fumatorii din intreaga tara si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.
„Fumatorii cei mai inraiti se gasesc in zona adolescentilor pana la 35 de ani. Aproximativ 22,3% in zona 18-35 de ani. Cei care fumeaza dimineata in prima jumatate de ora sunt dependenti. Numarul de fumatoare s-a dublat in ultimii 20 de ani de la 11% la 22%. Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite dintre care 60 de substanta cancerigene pentru om mentionand aici nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon”, a precizat Mihaltan.
Acesta a afirmat ca marirea pretului la tigari a dus la scaderea numarului de fumatori cu 4% insa acest lucru nu a facut ca numarul celor bolnavi din cauza fumatului sa scada. Presedintele SRP a sustinut ca numarul celor bolnavi din cauza tutunului se va micsora peste aproximativ 10-15 ani.
In opinia sa, riscul ca un fumator pasiv sa faca o forma de cancer este de 30%, factorii care maresc riscul fiind legati de spatiul in care este expusa persoana, de numarul de fumatori din incapere, de frecventa cu care acestia fumeaza, precum si de prezenta unei surse de ventilatie.

Purtatorul de cuvant al ISMB Marian Banu a sustinut ca profesorii trebuie sa comunice cu elevii fumatori si sa-i convinga pe calea dialogului sa se lase de fumat. „Se impune sa le explicam clar ca fumatul este un viciu, ca aceasta sanatatea si consecintele sunt dure. Ne ingrijoreaza ca asistam la scaderea varstei de fumat la 15 ani. Ce putem face trebuie sa convingem elevii, parintii, este o munca delicata de lamurire de convingere”, a subliniat Marian Banu.
El considera ca ar trebui limitate posibilitatile ca elevii sa cumpere tigari, desi exista multe centre care vand tigari langa scoli. „Educatia anti fumat trebuie sa inceapa la clasele primare si apoi la cele gimnaziale. Problema este de a ne apropia de copii. Sunt cadre didactice care ies din clasa sa fumeze, acestea nu sunt exemple bune pentru elevi”, a explicat reprezentantul ISMB.
El a mentionat ca nu este adeptul masurilor de forta, „repetitive si in zadar”. „Educatia anti fumat nu se face numai la scoala se poate face si intr-o excursie, intr-un parc in activitatea extrascolara”, a adaugat Banu.

Prezent la conferinta, directorul Colegiului National IL Caragiale, Andreea Boda, a precizat ca in institutia de invatamant nu exista niciun colt al fumatorului. „Intentia si speranta mea este ca ei sa fumeze din ce in ce mai putin. Numarul de fumatori in acest colegiu a scazut. Trebuie sa se discute cu cei care fumeaza si sa le explicam”, este de parere directorul.
Potrivit unui studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, trei sferturi dintre romani se declara ca fiind nefumatori, dar 36% dintre acestia spun ca au consumat tutun in trecut.
Peste 60% dintre fumatori declara ca zilnic fumeaza intre 11 si 20 de tigari. Aproximativ 36% fumeaza dimineata, in prima jumatate de ora dupa ce se trezesc, 15% fumeaza la cinci minute dupa trezire, 18% fumeaza in prima ora dupa ce se trezesc, iar 28% fumeaza la mai mult de o ora.

Studiul a fost facut pe un esantion de 1.960 de persoane cu o varsta de peste 18 ani, cu o eroare tolerata de plus sau minus 2,3%.

La nivel global, la fiecare sase secunde o persoana moare din cauza fumatului. Un studiu al Centrului pentru Politici de Sanatate arata ca anual 33.000 de romani mor din cauza unor boli agravate de fumat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.