Majoritatea din CL Brasov vrea atributiile primarului
USL si PPDD incalca legea in Consiliul Local pentru a modifica organigrama Primariei Brasov. 14 alesi locali au convocat o sedinta extraordinara, menita in principal sa-i retraga primarului Brasovului mai multe atributii si prerogative. In spatele consilierilor a stat, ca si la constituirea Consiliului local, controversatul om de afaceri Petrica Hogea, venit sa se asigure ca alesii actioneaza conform planului. Primarul Brasovului denunta maniera de vot a USL si PPDD si este hotarat sa se adreseze justitiei daca prefectul nu ataca hotararea abuziva in contencios.
La propunerea unui consilier PP-DD, 14 alesi locali au convocat o sedinta extraordinara a Consiliului Local Brasov, cu un singur punct pe ordinea de zi. Cu toate ca Legea 215 prevede printre atributiile principale ale primarului propunerea spre aprobarea Consiliului Local a statului de functii si organigramei aparatului propriu, alianta care formeaza majoritatea a interpretat abuziv legea. La sedinta nu au participat consilierii PD-L, UDMR si ai FDGR. Werner Braun, reprezentant al Forumului German, a raspuns convocarii doar pentru a le reprosa consilierilor majoritari ca a primit materialele cu doar cateva ore inainte, dupa care a parasit sala.
Daca ungurii, nemtii si consilierii PDL au absentat de la sedinta, in sala s-a aflat in schimb controversatul om de afaceri Petrica Hogea, printre altele patronul PPDD, cel care fusese activ si cu ocazia sedintei de Constituire a Consiliului Local dupa alegerile din 10 iunie. Hogea venise sa se asigure ca persoanele sale de incredere sunt alese in noua structura a forului local si ca alesii majoritatii voteaza conform planului stabilit. Asa a facut si la sedinta de luni, unde a supravegheat votul cu aceeasi siguranta de strateg al deciziilor luate de consilierii majoritatii din Consiliul Local.
Secretarul Nicolae Paraschiv i-a avertizat pe alesi ca proiectul de hotarare nu respecta legea administratiei publice. Cei 14 consilieri nu au tinut cont de avertisment si au aprobat in unanimitate proiectul de hotarare.
Dupa decizie, s-a votat si articolul 2, prin care presedintele de sedinta este obligat sa obtina avizul de la ANFP. Si aici legea spune clar ca avizul trebuia obtinut inainte de supunerea la vot, insa viceprimarii spun ca s-a votat doar o propunere care va fi trimisa la ANFP. Pentru o simpla propunere insa nu era nevoie de o sedinta extraordinara, pe care cei doi viceprimari USL nu au reusit sa o motiveze in declaratiile pe care le-au facut in consiliu.
Primarul George Scripcaru a declarat ca refuza sa-si organizeze activitatea dupa deciziile dictate consiliului local de interesele unor afaceristi controversati si denunta derapajul USL si al aliatilor sai. Prefectul Brasovului va lua o decizie dupa ce va intra in posesia hotararii si o va analiza. In cazul in care prefectul nu va ataca hotararea, primarul este decis sa se adreseze justitiei, mai ales ca exista un precedent, la Oradea, in care edilului i s-a dat dreptate in urma unei situatii similare.
Vifor Rotar