Majoritatea electoratului liberal merge cu Geoana

Majoritatea electoratului liberal merge cu Geoana

0 188

Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum a dat publicitatii rezultatele analizei preferintelor politice ale celor peste 18.000 de utilizatori ai testului Busola Politica (www.busolapolitica.ro).
In perspectiva turului al doilea al alegerilor prezidentiale, Institutul Qvorum a urmarit sa determine cu cine ar vota alegatorii candidatilor iesiti din cursa dupa primul tur de scrutin.
Astfel, cercetarea arata ca cea mai mare parte a electoratului lui Crin Antonescu se potriveste in idei mai degraba cu Mircea Geoana, decat cu Traian Basescu. Astfel, daca liberalii ar vota pe baze rationale si nu emotionale (simpatii sau antipatii personale), atunci 75,1% dintre acestia l-ar prefera in turul al doilea pe Mircea Geoana, in timp ce 24,9% l-ar vota pe Traian Basescu. Alegatorii cu viziuni liberale impartasesc punctele de vedere ale lui Mircea Geoana in special in ceea ce priveste reducerea cotei TVA pentru anumite produse, eliminarea impozitului forfetar, neacordarea de puteri sporite presedintelui Romaniei si o abordare moderata in privinta reducerii numarului de functionari publici.
De cealalta parte, alegatorii liberali au aceleasi opinii cu ale lui Traian Basescu in ceea ce priveste mentinerea cotei unice de impozitare si condamnarea regimului comunist.
In ceea ce priveste electoratul celorlalti candidati, situatia se prezinta astfel:
Alegatorii lui Vadim Tudor s-ar indrepta catre Mircea Geoana in proportie de 81%, iar catre Traian Basescu in proportie de 19%;
Alegatorii lui Kelemn Hunor ar vota 65,2% cu Mircea Geoana si 34,8% cu Traian Basescu;
Alegatorii lui Sorin Oprescu l-ar alege in proportie de 78,3% pe Mircea Geoana si 21,7% pe Traian Basescu;
Comentand rezultatele, Doru Frantescu, directorul Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum, a subliniat ca „studiul arata cum ar vota electoratul candidatilor iesiti din cursa pentru prezidentiale daca s-ar ghida numai dupa ratiune. Dar, de cele mai multe ori in astfel de momente foarte importante pentru viitorul Romaniei, simpatiile sau antipatiile personale joaca si ele un rol important in optiunile oamenilor. Ramane de vazut in ce masura aceste rezultate se vor confirma sau nu pe 6 decembrie”.
Dintre utilizatori, 97% reprezinta populatia din mediul urban cu studii superioare. Aplicatia Busola Politica este disponibila publicului si in perioada dintre cele doua tururi de scrutin, cetatenii putandu-si testa preferintele politice intr-un mod interactiv (www.busolapolitica.ro).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.