Mana lui Buddha, un fruct mai putin cunoscut
Mana lui Buddha sau Buddha’s Hand Citron este un fruct cunoscut si sub numele de Fingered Citron sau Citrus medica. In chineza poarta numele de Shou kan, in timp ce in japoneza este numit bushukan. Este originar din sud-vestul Chinei si nord-estul Indiei, arata ca o mana cu foarte multe degete, uriasa, si poate creste pana la 30 de centimetri.
Pentru culturile asiatice, Mana lui Buddha a fost si este un dar al divinitatii supreme.
Forma acestuia este longitudinala si are segmente lungi ca degetele unei maini. Florile si frunzele au in cea mai mare parte o nuanta de violet.
Buddha’s Hand Citron, sub forma confiata, este un desert delicios care totodata in non-medicina traditionala este prescris ca expectorant, stimulent si tonifiant al organismului.
De asemenea, este folosit datorita aromei sale drept condiment pentru peste, este un ingredient principal in prepararea deserturilor si cocktailurilor alcoolice. Pulpa fructului, deseori conservata, este constituita doar dintr-o maduva alba dulce si aromata.
Fingered Citron este un fruct popular de Anul Nou, deoarece se crede ca acesta este aducator de noroc in gospodarii. Japonezii cumpara acest fruct la sfarsitul anului nu doar pentru ca este un fel de talisman norocos ci si pentru a-l utiliza ca ornament in diverse decoruri.
In China, scris cu literele alfabetului chinezesc, numele Buddha’s Hand Citron simbolizeaza fericire, prosperitate si longevitate.
Roadele copacelului ajunge pana la inaltimea de 100 de centimetri, iar anotimpul sau cel mai productiv este cel de iarna, intre lunile noiembrie si ianuarie.