Manastirea Horezu – o destinatie ideala pentru un weekend tomnatic

Manastirea Horezu – o destinatie ideala pentru un weekend tomnatic

0 337

Horezu este un cunoscut centru etnografic si un vechi lacas de ceramica populara, dar zona are un puternic caracter monahal: aici se afla Manastirea de la Hurez, o bijuterie spirituala ctitorita de Constantin Brancoveanu
Orasul Horezu este situat in centrul judetului Valcea, la mijlocul distantei dintre Rm.-V?lcea si Tg.-Jiu.
Denumirea actuala provine de la numele de „ciuhurez”, pasare asemanatoare bufnitei, care populeaza padurile din jur. Regiunea subcarpatica a actualei zone Horezu a facut parte din Cnezatul lui Farcas, mentionat documentar prin Diploma regelui Bela al IV-lea al Ungariei.
Odata ajuns acolo, trebui sa te opresti la Manastirea Hurez, capodopera ctitorita de Constantin Brancoveanu. Muzeul manastirii contine diverse piese de arta medievala, tesaturi si numeroase exemplare de documente si carti vechi. Ele provin din biblioteca manastirii, initiata de Constantin Brancoveanu, care avea una dintre cele mai valoroase colectii de carte ale timpului. Deasupra intrarii in biblioteca scrie si astazi in greceste „Biblioteca de hrana dorita sufleteasca, aceasta casa a cartilor, iubire pre inteleapta imbelsugare, in anul 1708”, scrisa de arhimandritul Ioan.
Orasul este vestit mai ales pentru artistii ceramicii. In prima saptamana din luna iunie poti asista la targul anual de olarit „Cocosul de Hurez”, destinat tuturor olarilor din Romania.
In zona vei avea surpriza sa descoperi numeroase rezervatii naturale si arii protejate: Muzeul Trovantilor, Cheile Bistritei, Pestera Liliecilor, Cheile Costesti sau Pietreni. Muzeul Trovantilor se afla la opt kilometri de Horezu, in localitatea Costesti. Este constituit din formatiuni construite predominant din siliciu pietrificat, ce se repeta de la dimensiuni de c?tiva milimetri p?na la formatiuni care ating 6-10 metri. Pestera Polovragi (la 16 km de Horezu) are o lungime de 900 de metri si este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa. Legenda spune ca dacii au constituit acolo o puternica rezistenta impotriva soldatilor romani, niciodata infranta.
Majoritatea pensiunilor din Horezu sunt clasificate la doua si trei stele si ofera locuri de cazare ?n camere spatioase, cu grupuri sanitare proprii, incalzire centrala, apa calda si rece permanent. Tarifele percepute sunt cuprinse intre 70 si 110 lei, in functie de spatiul oferit. In acesti bani nu este inclus micul dejun.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.