Mancarea mexicana – adevar si legenda

Mancarea mexicana – adevar si legenda

0 229

Bucataria mexicana este una din cele mai exotice si mai apetisante bucatarii ale lumii.
Uimiti de originalitatea ei, romanii se inghesuie in restaurante mexicane fara sa cunoasca macar cateva lucruri despre aceasta.
Contrar a ceea ce se crede, mancarea mexicana nu este neaparat iute. Este o mancare gustoasa, bogata in fasole, porumb, branzeturi, rosii, cartofi, iar dintre carnuri, pui, peste si ocazional porc.

Exista si mancaruri iuti, dar cele mai multe mancaruri nu sunt iuti.

Specificul mancarurilor mexicane este dat intr-o mare masura si de clima: caldurile toride presupun ca mancarurile sa fie preparate rapid si servite cat mai repede, pentru a fi apreciate la adevarata lor valoare.

Din aceasta cauza nu veti gasi la restaurantele mexicane retete traditionale de muraturi sau alte preparate culinare conservate. Gusturile variate ale acestor mancaruri sunt bineinteles dictate de multitudinea de condimente folosite in mod traditional, in special la sosurile care garnisesc bucatele respective, si care cu mici exceptii nu difera mult de cele folosite in bucataria romaneasca: usturoi, ceapa, dafin, ardei iute, piper etc.

Dintre mancarurile traditionale mexicane enumeram (e bine sa stiti dinainte ce comandati ca sa nu aveti vreo surpriza in cazul in care ospatarul nu stie sau nu are timp sa va spuna in ce consta fiecare fel de mancare):

tortilla – un fel de lipii din faina sau cartofi care insotesc toate felurile de mancare mexicane
quesadillas – tortillas umplute cu diverse legume, pui si dressinguri
fajitas de pui/vita – carne de pui/vita la gratar garnisita cu legume si sosuri marinate pe baza de bere, vin sau otet
buritto – tortillas garnisite cu carnati mexicani, fasole boabe si dressinguri

In final, un mic instructaj despre consumul de ardei iute. De multe ori asociat cu mancarea mexicana, ardeiul iute sau red hot chilli pepper este o prezenta inedita si de efect in bucataria mexicana.

Ardeiul iute era cunoscut inca de acum 7000 de ani, dupa ultimele cercetari, si a fost folosit in America Centrala inclusiv ca moneda de schimb.

Tentatia de a comanda la un restaurant mexican ceva picant, este mare. Trecand peste bravura, urmeaza momentul adevarului: unele mancaruri pot fi atat de condimentate, incat “gura iti ia foc” pe romaneste.

Cel mai bun remediu este laptele, iaurtul sau in lipsa acestora, miezul de paine.

Trebuie sa stiti ca ardeii mexicani pot fi extrem de iuti, cel mai iute fiind considerat ardeiul Habanero, care este cotat cu cele mai multe puncte pe scala Scoville.

Aceasta scala este un sistem de clasificare a ardeilor iuti incepand de la:

· 0 – ardeii grasi de California,

· pana la 100-500 peperoncini,

· 50.000 ardeiul iute de Cayenne

· si chiar 300.000 de unitati pentru ardeiul Habanero.

Sistemul a fost initiat de Wilbur Scoville inca din anul 1912, si are la baza acestor clasificari prezenta unui alcaloid responsabil de iuteala ardeilor, numit capsaicina.

Acest alcaloid ca substanta in stare pura este cotat la 16.000.000 pe scala Scoville, ceea ce inseamna ca cel mai iute ardei, Habanero, are o concentratie de alcaloid de aproximativ 2%, suficienta sa arda pielea de pe maini la contactul cu ardeiul respectiv.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.