Manual de cutremurare in caz de seism

Manual de cutremurare in caz de seism

0 131

Toata Romania se uita la filmul bulgaresc „Dulce si amar”. Se intampla in urma cu 33 de ani. Pelicula a intrat in memoria romanilor nu pentru merite artistice ci pentru ca s-a intamplat sa ruleze pe micile ecrane in seara devastatorului cutremur din 4 martie 1977. Brasovenii isi amintesc cu groaza de secundele in cand tara s-a cutremurat. Astazi, in judetul Brasov, 100 de cladiri risca sa cada la un cutremur mai puternic. Bulinele de risc seismic nu se mai poarta, ca sa nu panicheze populatia dar mai ales pentru ca s-au dovedit inutile.
Ziua de 4 martie 1997 nu promitea sa fie altfel decat cele obisnuite in vremurile comuniste. Tovarasul Nicolae Ceausescu se afla in vizita la omologul sau din Nigeria, iar poporul se uita la filmul bulgaresc „Dulce si amar”. Totul s-a schimbat, insa, la ora 21 si 22 de minute. Timp de 56 de secunde – care au parut o vesnicie – Romania a fost cutremurata de un seism cu intensitatea de 7,2 grade pe scara Richter. Amintirea tragediei este inca vie in memoria brasovenilor, dupa cum a ramas, de altfel, sapata si in cea a tuturor romanilor: panica, neputinta, disperarea celor despartiti de familii, carora li s-a parut ca trec ani pana cand au ajuns sa se asigure ca toti cei dragi sunt teferi. Emotii din cele mai diverse, incomparabile insa cu duirerea infinta de a descoperi ca au pierdut copii, parinti sau rude cladirilor care nu s-au mai tinut pe picioare.
Astazi, siguranta cladirilor este o preocupare majora pentru inspectoratele in constructii. Ritmul de construire din Romania face insa imposibila controlarea tuturor imobilelor. Inspectorii nu ajung sa verifice decat o parte din cladirile care se ridica. E drept ca, acolo unde ajung in control, amenzile sunt drastice pentru nerespectarea normelor de protectie impotrica seismelor iar consecintele merg chiar pana la dosare penale:
Bulinele de avertizare seismica pe care autoiritatile obisnuiau sa le aplice constructiilor subrede nu se mai poarta. Ca sa nu panicheze populatia dar mai ales pentru ca s-au dovedit inutile. Cladirile care au purtat mult timp pe zidurile deteriorate cerculetul rosu de avertizare nu le-au impresionat prea mult pe autoritati. In judetul Brasov, 100 de cladiri sunt intr-o stare precara si ameninta sa cada in cazul in care s-ar produce un cutremur mai vartos. Doar pentru 2 dintre ele s-au alocat bani pentru interventii de consolidare.
Cutremurul din 1977 a facut aproape 1.600 de victime, din care mai mult de 1.400 numai in Bucuresti. 11.300 de romani au fost raniti si 35.000 de locuinte au fost distruse.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.