Marea Britanie, homeopatia in blocaj?
Marea Britanie ar trebui sa puna capat programului de finantare a tratamentelor homeopate, pentru ca „nu sunt din punct de vedere stiintific plauzibile” si nu functioneaza mai bine decat cele cu efect placebo. Apelul a fost lansat de un influent parlamentar britanic, Phil Willis – presedintele Comisiei pentru Stiinta si Tehnologie din Camera Comunelor, informeaza Reuters.
Produsele homeopate nu sunt medicamente!!
Comisia pentru Stiinta si Tehnologie a anuntat ca si nu ar mai trebui inregistrate de catre autoritatile de reglementare in domeniul medicamentelor. Mai mult, producatorilor din acest sector nu ar trebui sa li se mai permita sa scrie pe etichete ca substantele trateaza anumite boli, fara sa aduca si dovezi ca intr-adevar functioneaza pentru bolile respective.
Comisia a acuzat guvernul ca a trimis mesaje neclare cu privire la remediile homeopate, spunand ca, desi nu exista nicio dovada a eficientei acestora, inca sunt finantate prin Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS). „Este un precedent nefericit pentru departamentul de sanatate, ca oficialii sa considere ca existenta unei comunitati – care crede ca tratamentele homeopate functioneaza – este o dovada suficienta pentru a continua sa cheltuiasca bani publici pentru asa ceva”, a declarat presedintele Comisiei, Phil Willis. „Aceasta actiune trimite mesaje confuze si ar putea avea consecinte daunatoare”, sustine acesta.
Anul acesta, Marea Britanie se pregateste pentru alegeri parlamentare; in acest context, liderii politici nu stiu ce solutii sa propuna, pentru a taia cheltuielile si pentru a reduce deficitul public. In acest raport, Comisia sustine ideea pe care o recunoaste si Guvernul, ca dovezile arata ca homeopatia nu este eficienta – ceea ce inseamna ca nu functioneaza mai bine decat un placebo sau comprimat fara substanta activa.
„Explicatiile de ce homeopatia ar functiona nu sunt, stiintific, plauzibile”, sustine Comisia, care se intreaba de ce, in aceste conditii, dezvoltarea in acest sector este finantata de la stat.
Homeopatia, care isi are originile in Germania in anii 1700, se bazeaza pe legea similitudinii. Teoria spune ca substantele care provoaca anumite simptome pot trata, de asemenea, acele simptome, daca se administreaza intr-o forma extrem de diluata. Practica este controversata, pentru ca multe dintre conceptele sale centrale nu sunt in acord cu stiinta moderna. O serie de studii a aratat ca remediile homeopate nu sunt mai eficiente decat placebo. Criticii sustin ca industria homeopata a facut milioane din vanzarea unor produse ce reprezinta „ceva mai mult decat niste pastile de zahar”.