Marea Industrie Naţională, construcţii cu materiale exclusiv româneşti – Planul lui Marcel Ciolacu
Planul lui Marcel Ciolacu pentru Marea Industrie Naţională, construcţii cu materiale exclusiv româneşti
Tribuna oferită de Palatul Victoria îi dă conferă premierului Marcel Ciolacu un mare avantaj – să fie mai bine auzit și mai bine văzut de către români în toata această perioadă electorală. După reformele de prin administrație, vezi reorganizarea teritorial administrativă sau prelungirea mandatelor la primari la cinci ani, săptămâna trecută ne-a anunţat, (miercuri), în şedinţa de Guvern, lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie, cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro.
Prima componentă a Planului pentru Investiţiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă şi se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media naţională.
A doua componentă a Planului industrial este Programul Naţional de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producţie şi eficienţă energetică.
Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie şi industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar.
Sunt companii care vor implementa investiţii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalaţiile industriale şi/sau reduc cu cel puţin 20% consumul de energie în instalaţiile industriale în raport cu activităţile sprijinite.
Finanţarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiţia trebuie menţinută 5 ani de la data finalizării acesteia.
A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiţii în producţia de materii prime industriale (ţevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).
Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creşterea competitivităţii industriale a economiei europene.
Marcel Ciolacu – lansează Planul Național pentru Marea Industrie: „Cel mai important pachet financiar de susţinere a economiei românești”!
Deci, conform declarațiilor prezidențiabilului Ciolacu, scopul Planului Național este de a revitaliza industria din România, programul pune accent pe fabricarea de materie primă industrială în țara noastră, folosirea acesteia în lucrările de infrastructură mare, iar veniturile rezultate să rămână în economia națională.
Reindustrializarea României și patriotismul economic au fost 2 dintre obiectivele majore asumate de Marcel Ciolacu odată cu preluarea guvernării, în 2023.
Executivul Ciolacu urmărește astfel reindustrializarea economiei românești și crearea a mii de noi locuri de muncă, bine plătite. Unul dintre cele 3 proiecte de Hotărâre de Guvern cuprinse în plan prevede 1,25 miliarde de lei (250 milioane de euro) doar pentru crearea în România de noi capacități de producție de materie primă industrială.
Proiectele de Hotărâri de Guvern lansate miercurea trecută de premierul Marcel Ciolacu prin Planul Marea Industrie urmează să fie lansate în transparență publică.
Din surse oficiale stimulentul de 1,25 miliarde de lei pentru extinderea sau înființarea de noi linii de producție a materiei prime industriale în România se va acorda unui total de 15 firme.
„Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești”, a mai anunțat premierul Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Vald T.