MAREA NEAGRĂ are o zi internațională!

MAREA NEAGRĂ are o zi internațională!

0 104

Românii dăruiți de Dumnezeu cu o mare trebuie știe și alte detalii despre aceasta sfântă binecuvântare, în afara de frumusețea plajelor ce îmbie de turiștii.
• MAREA NEAGRA are ziua ei, si este sarbatorită în 31 octombrie. În anul 1996 a fost desemnata “Ziua Internationala a MARII NEGRE”.
• MAREA NEAGRĂ a fost curtata de-a lungul timpului de greci, apoi de romani care i-au dat numele de „PONTUS EUXINUS ” si mai apoi de turci, care i-au spus „KARADENIZ ” = marea intunecata, de miazanoapte, deoarece era localizata la Nord de IMPERIUL OTOMAN.
• MAREA NEAGRA este cea mai tanara mare de pe globul pamantesc. Specialistii afirma ca MAREA NEAGRA s-a format in perioada mezozoica, atunci cand, prin ridicarea uscatului, vechiul OCEAN TETHYS a disparut, iar in locul lui au aparut mai multe mari sau cursuri de apa: MAREA NEAGRA, MAREA CASPICA, MAREA MEDITERANA.
• Marea Neagra este formata din doua mari suprapuse, dintre care una vie si una moarta. Astfel,exista un strat de apa care are oxigen iar un altul care nu.Unul dintre cele mai importante particularitati este continutul mare de hidrogen de sulfura. Acest gaz este unul toxic, iar aproximativ 65% din suprafata totala este lipsita de viata.
• Specialistii sustin ca, in aproximativ 30 de ani, viata subacvatica va disparea complet din MAREA NEAGRA, din cauza hidrogenului sulfurat (H2S), un gaz solubil in apa si produs permanent de o specie de bacterii. In fiecare an MAREA NEAGRA pierde din cauza evaporarii aproximativ 200 de metri cubi de apa.
• Din punct de vedere al salinitatii, MAREA NEAGRA este unica. Salinitatea sa in larg este de 17-18 grame, pe cand salinitatea celorlalte mari si oceane variaza in intervalul 24-34 grame.
• Stiati ca adancimea maxima a MARII NEGRE este de 2.200 de metri?
Aceasta valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsa in apropierea tarmului turcesc al marii.
• Stiati ca exista trei specii de delfini care traiesc in aceasta mare?
Cele trei specii de delfini sunt delfinul comun, afalinul si marsuinu. Cel mai mare si, in acelasi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adapteaza cel mai usor la conditiile de captivitate din delfinarii.
• Stiati ca exista rechini in MAREA NEAGRA ? Este vorba de fapt despre o singura specie de rechin al carei nume este „Caine de mare”. Un animal singuratic, ce traieste la adancimi foarte mari, intre 25 si 75 m adancime, are o lungime de 1,8 m si o greutate de pana la 13 kilograme, se hraneste cu pesti, precum scrumbii, guvizi si hamsii.
• Stiati ca exista pericolul formarii de valuri uriase in MAREA NEAGRA? Un astfel de fenomen s-a produs in anul 1901. Cutremurul a fost in martie 1901, in zona SABLA, a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter si a produs valuri tsunami in zona MANGALIA. Un astfel de cutremur mai poate avea loc peste 400-500 de ani.

Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.