Marea Neagra – in pericol sa devina o mare moarta
Specialistii au semnalat de multa vreme existenta unei ape “moarte” aflata la mari adancimi in Marea Neagra care poate iesi de acolo si poate lua cu asalt toate vietuitoarele apei, atat cele vegetale, cat si cele animale. Acest strat s-a format acolo din cauza poluarii continue la care este supusa marea. Compusi de azot si fosfor care provin de la industriile aflate pe malurile acestor rauri, de la apele ce iriga campurile agricole ferilizate chimic, de la deseuri si ape uzate netratate, se varsa tot timpul in mare.
Acest pericol este o adevarata amenintare, mai ales pentru ca Marea Neagra este un bazin inchis, unde posibilitatea de curatare a apei este inexistenta.
Prin urmare, sturionii, calcanii, scrumbiile, delfinii si alte cateva specii ar putea disparea.
Liderul Confederatiei pentru protejarea Marii Negre “Kardoga”, Kenan Kuri, trage un semnal de alarma, avertizand ca Marea Neagra isi pierde vigoarea din cauza poluarii masive iar stocurile de pesti sunt in scadere.
“Numai Dunarea varsa in Marea Neagra anual 60.000 de tone de fosfor si 340 de tone de azot anorganic”, exemplifica Kenan Kuri.
Statele riverane au obligatia sa coopereze pentru rezolvarea acestei probleme. In urma unui tratat comun intre aceste state, ziua de 31 octombrie a fost declarata ziua Marii Negre.
S.M.