Marele Zid Chinezesc a crescut in lungime

Marele Zid Chinezesc a crescut in lungime

0 283

Acest lucru este afirmat de ultimele informaþii, care afirma ca Marele Zid Chinezesc este si mai mare decat se credea pana acuma. Zidul are, dupa ultimele estimari, 8.851 km, si nu doar 6.300 km cat se credea pana acuma. Din pacate, dezvoltarea tarii si schimbarile climatice il distrug putin cate putin.
Aproape 9.000 km, cu 2.500 mai multi decat se stia pana acum, ceasta este lungimea Marelui Zid Chinezesc, obtinuta datorita unei noi masuratori efectuate cu ajutorul tehnologiei moderne, arata cotidianul de limba engleza China Daily.
Cel mai mare monument de pe planeta, partrimoniu al umanitatii UNESCO, masoara 8.851 km. fata de cei 6.300 km estimati pana acum si fata de cei 5.000 din traditia populara.
Societatea pentru mostenire culturala (Sach) si Biroul de cartografie din Pekin (Beijing) au avut nevoie de doi ani pentru a masura cu precizie, cu raze infrarosii, GPS si alte tehnologii, bariera imensa construita incepand din anul 200 i. Hr.
Monumentul a fost restaurat si realizat partial de dinastia Ming (1.368 -1.644 d.Hr.), dar constructia sa a fost inceputa propriu-zis de imparatul Qin Shi Huang (259-210 i.Hr.), ca scut impotriva navalirii popoarelor migratoare din inima Asiei.
Zidul trece prin zece regiuni ale Chinei: Liaoning, Hebei, Tianjin, Pekin, Shanxi, Mongolia Interna, Shaanxi, Ningxia, Gansu ºi Qinghai.
Arhitectii imparatilor, care vroiau sa protejeze China de triburile luptatoare din nord, s-au servit de diverse puncte ale raurilor, de munti si de alte obstacole naturale pentru a integra fortificatia.

Astazi, zidul este amenintat de diverse intemperii, dar si de proiecte de constructia de sosele si autostrazi sau, vorbind la modul general, de dezvoltarea economica.
Alarma in ce priveste degradarea acestui zid a fost lansata de directorul Patrimoniului cultural chinezesc, Shan Jixiang.:Dupa ce a rezistat secole intregi la atacurile „barbarilor”, acum Marele Zid este amenintat de doi factori, in principal: schimbarile climatice si constructia infrastructurii.
Pacat ca vechii europeni nu au avut si ei un asemenea gand, adica sa construiasca un zid, pe undeva prin actuala Ucraina, care sa opreasca nenumaratele navaliri barbare, caci astfel am fi fost feriti de o gramada de belele. Nu le mai insir ca le stiti si dumneavoastra prea bine, traindu-le aproape zilnic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.