Margarina fara colesterol – o minciuna gogonata
Margarina este un aliment substitut, intotdeauna declasata din topul preferintelor, mereu pe locul doi dupa gustosul si cremosul „unt”. Insa, de cand au aparut avertismentele psihotice trimise catre comunitate prin toate mijloacele de comunicare in masa precum „pentru sanatatea dumneavoastra evitati consumul” de tot ceea ce este bun, gustos si delicios, respectiv sare, zahar si grasimi.
Sloganurile de genul acesta au deschis „usile” catre consumator ale unor alte produse care nu aveau pana acum atata cautare. Untul este acum un mare inamic al sanatatii omului deoarece grasimea sa creste nivelul colesterolului din sange crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
In consecinta, majoritatea producatorilor de grasimi vegetale au speculat acest „neajuns” si isi promoveaza produsele apeland la un siretlic. Ajutati de sloganul, “ulei/margarina fara colesterol”, ei incearca sa induca consumatorului ideea ca aceste produse sunt o alternativa mai sanatoasa decat grasimile de origine animala.
Lipsa colesterolului nu inseamna neaparat ca aceste produse sunt intr-adevar mai sanatoase.
Colesterolul este o substanta indispensabila bunei functionari a organismulul, el intrand in structura hormonilor sexuali, vitaminei D, acizilor biliari si membranelor celulare. Este important de stiut ca doar 25% din colesterolul plasmatic ajunge in organism prin ingestia alimentelor care il contin ( oua, unt, lapte, carne grasa), restul de 75% fiind fabricat de ficat.
Untul este un aliment natural, obtinut prin procese biologice si fizice din lapte, fara adaosuri de substante chimice. Consumat cu moderatie, untul ofera multiple beneficii pentru sanatate: ajuta digestia, protejeaza aparatul cardiovascular, este sursa de vitamine si minerale cu rol antioxidant
Pe de alta parte, margarina, din contra, este un produs artificial, grasimile vegetale din acest produs, nu numai ca nu sunt sanatoase, dar sunt si toxice.
Antioxidantii E 320 si E321 care intra in componenta margarinei pot creste nivelul plasmatic al colesterolului.
Asa ca, inainte de a arunca ce e bun pe ce e rau si nociv pentru sanatatea dumneavoastra, „ascultati-va” gusturile pentru ca organismul uman a fost construit sa-i placa ce e bun si sa-i displaca ceea ce-i face rau.