Mariana Câju, o carieră politică sinuoasă dar încununată de succes tehnocratic
Făgărășeanca Mariana Câju a devenit vicepreședinte al Consiliul Județean Brașov în 2016, preluând atribuțiile de președinte pentru câteva luni, după demisia lui Claudiu Coman din funcție datorită inculpării de către DNA în dosarul Mită de la Consilieri. Marian Cîju a fost denunțător în dosarul deschis pe numele lui Aristotel Căncescu, care ar fi pretins în 2012 sume de bani în schimbul poziționării eligibile pe listele de consilieri județeni, prin intermediul lui Claudiu Coman, în acea vreme consilier județean și consilier personal al lui Căncescu.
Tot Mariana Câju este cea care a refuzat orice presiuni pentru a încheia contracte ale Spitalului Municipal cu fostul consilier județean liberal Andrei Kadași. Astăzi acesta este inculpat și arestat de Tribunalul Brașov, într-un dosar penal deschis de DNA Brașov.
Câju nu a cedat atunci presiunilor și amenințărilor, în timp ce spitalele brașovene erau jecmănite de acesta prin contracte frauduloase, Kadaș fiind la acea dată șeful Comisiei de Sănătate a Consiliului Județean Brașov și proprietarul televiziunii on-line BrașovTv, fostă Mix2 preluată de la Aristotel Căncescu.
Scandalul public care a urmat între acesta și Andrei Kadaș a dus în final la un episod parcă desprins din filmele cu Mafia Siciliană, directoarei MixTv, Onelia Pescaru explodându-i mașina în parcare noaptea, dosar nesoluționat încă.
Consilier al ministrului de Interne fără avizul și binecuvântarea PNL Brașov
Acum Mariana Cîju a urcat în piramida trofică a administrației de partid și de stat și din martie este consilierul ministrului de Interne Lucian Bode.
Acum patru ani a devenit președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal„Dr.AurelTulbure”dinFăgăraş.
,,Sunt onorată că domnul ministru m-a selectat, să-l consiliez din această postură”, a declarat, în exclusivitate pentru SalutFăgăraș.ro, Mariana Câju.
Mariana Câju este și consilier pe probleme de sănătate al primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici,care a propulsat-o în poziția de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului de Pediatrie şi membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Ploieşti.
Anul trecut Mariana Cîju a refuzat vehement internarea bolnavilor brașoveni de COVID19 în spitalul făgărășean acuzând că se introduce un virus într-o comunitate unde nu există deocamdată.
Ulterior virusul a ajuns totuși în Făgăraș, bolnavii făgărășeni fiind aduși, ironia sorții, la Brașov în ATI.
Dispute electorale cu conducerea liberal brașoveană
Mariana Cîju a fost trecută pe un loc neeligibil pe listele liberale de către președintele Adrian Veștea la alegerile pentru CJ în 2016, motiv pentru care s-a retras din partid.
În 2020 a încercat să-și ia revanșa, a fost contracandidatul independent la președenția Consiliului Județean împotriva șefului liberalilor brașoveni Adrian Veștea, într-o campanie electorală de o rară violență.
„Doamna Câju Mariana are o importantă experienţă în administraţia publică, fiind mai mulţi ani consilier judeţean şi ocupând funcţii în comisiile de specialitate ale Consiliul Judeţean Braşov. De asemenea, a deţinut şi funcţiile de vicepreşedinte şi de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Braşov”, se susține într-un comunicat al Primăriei Ploieşti, care, ciudat, se referă la funcțiile deținute în Brașov.
Libiu Mateescu