Marinar brasovean in maini somaleze
Brasovean de origine, ajuns in 1991 marinar calificat, se afla acuma, impreuna cu alt roman, acela constantean, in mainile piratilor somalezi, niste oameni desculti si zdrentarosi, dar foarte bine inarmati, si, ciudat, ingaduiti de marile puteri. Este vorba de capturarea cargoului – mineralier MV Saldanha, sub pavilion maltez si proprietate a unui armator grec.
Cei doi sunt constanteanul Marius Strambeanu, mecanic bord, si Adrian Hududui, brasovean, comandant de nava.
Adrian Hududui este casatorit, sotia sa locuind in Brasov, impreuna cu el, cand mai da pe acase. Iata ce ne-a declarat Magda Hududui, cea mai in tema sa ne spuna cate ceva cat mai aproape de adevar si de viata de marinar:
„A plecat anul trecut. Trebuia ca pe data de 10 martie sa fie acasa, dar sambata trecuta mineralierul si echipajul au fost capturati de pirati. Am vorbit cu Adi din prima zi. Este sanatos, dar viata lui e in pericol atata timp cat sunt paziti de niste persoane care consuma droguri si sunt violente. Mi-a a[us ca in fiecare zi au loc negocieri cu compania de care apartine nava, dar se pare ca nu s-a ajuns la un acord. Duminica am avut o alta convorbire cu el si m-a rugat sa apelez la toti cunoscutii si chiar la autoritati sa intervina pe langa compania de care apartine vasul. A fost anuntat ca nu va mai fi lasat sa dea telefoane decat o data pe saptamana, sau pe luna, pentru negocieri.”
Tratative de rascumparare se duc , se incearca gasirea unui numitor comun, dar nu va plictisesc cu ele pentru ca, in asemenea cazuri si tinand cont de „partenerii” de tratative, situatia se schimba intr-una, de la o clipa la alta. Sa speram ca rezultatul lor va fi pozitiv, in favoarea eliberarii celor doi marinari romani si a altora 20, un ucrainean si restul filipinezi.
Va pot spune insa ca in zona este instaurat un culoar de siguranta, format din nave de razboi britanice, franceze si germane, dar costurile trecerii prin acest culoar sunt mari, astfel ca unii armatori si unele companii de navigatie prefera sa-si riste bunurile, dar totodata si viata echipajelor, decat sa plateasca taxa de trecere prin acest culoar, cum este cazul si a mineralieruluiMV Saldanha.
Ce ma mira insa este faptul ca marele aparator al democratiei mondiale, si aici numesc Statele Unite ale Americii, nu a catadixit sa intervina si aici, in Somalia, pentru impunerea ordinii lor democratice, asa cum a facut-o in Afganistan si Irak, tari in care salata din ograda creste pe petrol, tari aflandu-se in imediata apropiere a balaurului rus. Sau poate nu inteleg eu bine democratizarea americana a globului pamantesc?
Dan Bota