MARTIE in traditia populara – o luna superstitioasa!

MARTIE in traditia populara – o luna superstitioasa!

0 790
Martie este a treia luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele sapte luni gregoriene cu o durata de 31 de zile.
Martie incepe (astrologic) cu soarele in semnul Pestilor si sfarseste in semnul Berbecului. Din punct de vedere astronomic, luna martie incepe cu soarele in constelatia Varsatorului si se sfarseste cu soarele in constelatia Pestilor.
Numele lunii martie (latina: Martius) vine de la zeul Marte, zeul razboiului din mitologia romana si era considerata o luna favorabila inceperii razboiului.
Sub imparatul Romulus al Romei, anul incepea cu aceasta luna, abia in anul 45 i.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian, iar anul incepea la 1 ianuarie.
In Romania, luna martie, popular, se numeste Martisor. In luna martie incepe aratul si semanatul, se curata livezile si gradinile, se scot stupii de la iernat si se „reteaza” fagurii de miere utilizati ca leac in medicina populara etc.
Superstitiile arhaice specifice lunii martie, dar si previziunile meteorologice care pot fi ghicite in calendarul popular ale acestei luni fac din aceasta perioada a anului una dintre cele mai importante.
Daca martie este vanturos, este frumos in mai; daca este roua si uscat, va ploua in aprilie; daca tuna, sau canta cucul, va fi an bogat; daca ploua, va ploua si toamna; daca ninge iese vin putin.0 R
Din punctul de vedere al pregatirilor agricole, se altoiesc puietii, se pregatesc straturile, se seamana cerealele, unele legume, trifoiul, lucerna.
u se bea tuica, nu se pomenesc cu numele purecii, serpii ca sa nu vina in casa. Se intorc pasarile migratoare, se nasc mieii.
Vremea este schimbatoare (“zapada cucilor, a mieilor, a berzelor”).
Anotimpurile vor fi ca primele patru zile din luna. Oamenii vor fi peste an ca “baba” (ziua) aleasa, din primele noua.
Cu luna martie, incepe oficial primavara, care debuteaza cu 9 zile pline de semnificatie si simbolistica, asa numitele “zile ale mosilor” (“mosii bat cu ciomegele in pamant sa iasa caldura”), ies serpii, incep sa cante broastele.
La mijlocul unii martie “se deschide pamantul”: incoltesc buruienile, ies serpii, insectele; nu li se pronunta numele ca sa nu faca paguba, se afuma in jurul casei pentru a o apara, se ascunde furca, “sa nu vina serpi”, “canta broastele, infloreste cornul, pestii se zbat in ape”; pescarii postesc sa aiba noroc la pescuit. Intru-un cuvant, luna martie este luna curateniei generale, cand se arde gunoiul, se scot stupii, incepe culesul

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.