Martisorul – o traditie straveche a romanilor
Romanii au o frumoasa traditie straveche in prima zi a lunii martie: Martisorul. Numele sau este diminutivul numelui martie. Exista o asemanare intre denumirea lunii „Martie” si zeul roman „Marte”, deoarece in Roma antica acest zeu era un simbol al renasterii, al cimpiilor verzi, al turmelor de oi si al dragostei. Ei obisnuiau sa sarbatoreasca acest zeu in prima zi a primaverii exact ca si tracii, mai tirziu dacii si astazi rominii. Astfel dacii au imprumutat cuvantul latin pentru a-si numi prima luna a primaverii.
Un obicei vechi de 8.000 de ani
Descoperirile arheologice arata ca acum 8.000 de ani in urma pe actualul teritoriu al Romaniei exista acest obicei. Oamenii sarbatoreau venirea primaverii cu ritualuri de mult uitate. Ei faceau coliere din mici pietricele vopsite in alb si rosu aranjate alternativ. Poate fi curios de ce au ales tocmai aceste doua culori : rosu si alb. In acele timpuri, se faceau multe ritualuri magice care presupuneau sacrificii umane sau animale, cu scopul de a imbuna zeii pagini sa le asculte rugile. Astfel sangele era asociat cu viata, fertilitatea si adoratia. Pe de alta parte, zapada, gheata si norii erau albi. Intr-o singura fraza, asocierea celor doua culori ar putea insemna : „sa uitam iarna si sa ne rugam zeii sa aduca fertilitatea”.
Semnificatia martisorului
Cu mai mult de 2.000 de ani in urma, dacii aveau si ei o traditie pe 1 martie. Acum era sarbatorit zeul dac numit „Marsyas Silen”. El era inventatorul fluierului si avea cea mai mare influenta asupra intregii naturi. Martisorul avea o semnificatie mult imbogatita. Era considerat o amuleta care proteja copiii si animalele pe tot parcursul anului care tocmai incepea. Acele pietricele se schimbasera intr-un ansamblu de doua fire, unul colorat in rosu, celalalt in alb. Rosul insemna soarele, puterea focului, pasiunea si femeia, iar albul simboliza avantajele apei, norilor, iernii, dar si inteligenta barbatului. Combinatia acestor doua culori poate fi interpretata ca unirea dintre barbat si femeie, aceste forte opuse care vor determina un nou ciclu al vietii.
Traditii populare
La inceputul secolului al XIX-lea, frumosul Martisor era intilnit in toate zonele romanesti. In special copiii si femeile purtau in jurul gatului sau la incheietura mainii stingi doua fire groase de lana (unul rosu, unul alb) impletite impreuna si un banut de argint sau de aur agatat de ele. Exista credinta ca aceia care purtau martisorul erau protejati si vor avea noroc in anul viitor. S-a scris in carti despre tinerele din Moldova care purtau martisorul de pe 1 martie pana pe 12 martie. Dupa doua saptamani, ele isi legau parul cu acel fir alb-rosu asteptand sa vada primele pasari de primavara (berzele) sosind in satul lor. Numai dupa acest eveniment tinerele isi scoteau martisorul si il agatau de primul copac inflorit pe care il vedeau.
In traditia romineasca fiecare anotimp are o culoare diferita: primavara este rosie, vara este verde, toamna este neagra, iar iarna este simbolizata prin culoarea alba. Toate aceste culori pot fi intalnite cu aceeasi semnificatie in motivele decorative utilizate in ceramica romaneasca, in covoarele si in costumele populare.