Marturia lui Stefan Andrei – despre Banca Mondiala pe care Ceausescu vroia s-o faca cu Arabii, Iranul, China, Libia,Irak pentru tarile in curs de dezvoltare
Avem marturia istorica, facuta dupa anii ’90, de Stefan Andrei – Ministrul de Externe al lui Nicolae Ceausescu, care a povestit despre aceasta initiativa a lui Nicolae Ceausescu si despre negocierile pe care le-a purtat Romania cu China, Iranul, Egiptul, Libia, Iugoslavia, Tarile Golfului si alte tari in curs de dezvoltare pentru crearea unei Banci Mondiale a Tarilor in Curs de Dezvoltare.
.In perioada 1987 – 1989 – ca sa evite dependenta de FMI – Ceausescu a vrut sa faca…pe spinarea romanilor, din redutabila Bancorex o a doua „Banca Mondiala” impreuna cu chinezii, iranienii si cativa puternici lideri arabi:Saddam Hussein , Gadaffi,Al Assad,Mubarak ,adica o banca cu dobanzi rezonabile , care sa contracareze FMI-ul si Banca Mondiala,prin asocierea cu tari puternice economic precum China si bogate in petrol ca Iranul, Irak, Siria, Libia si Venezuela, capabila să acorde împrumuturi cu dobânzi mici, destinate ţărilor în curs de dezvoltare.
Fiind singur, FMI îşi permitea să acorde de câteva decenii împrumuturi inrobitoare, condiţionate de ingerinţele brutale în economia ţărilor creditate.In anul 1989 – pe langa petrol, aurul,uraniul si metalele rare extrase de Ceausescu si valorificate in industria romaneasca, produceau 8 miliarde de euro pe an! Una dintre cauzele execuţiei Ceauşeştilor ţinea tocmai de răzbunarea cercurilor financiare internaţionale. Ceauşescu plănuia fondarea unei bănci mondiale, la Bucureşti, cu credite mici pentru ţările în curs de dezvoltare pentru a bloca definitiv aceste stangulari financiare!
Întrebat cât adevăr se află în aceste ipoteze, Ştefan Andrei a relatat următoarele: „Când am fost în Kuweit, conducătorul Kuweitului i-a confirmat lui Ceauşescu: «Poate facem împreună o bancă». ” Da, ar trebui să facem o bancă„, a raspuns Ceauşescu,„ dar să fie o bancă mai altfel, să mai fie şi pentru alţii, nu doar între România-Kuweit». Iar şeicul Kuweitului a promis că va aduce şi alte ţări arabe, inclusiv Arabia Saudită !„Ce-a mai discutat Ceauşescu în 1989, nu ştiu” (n.red. in 1989 Stefan Andrei nu a mai fost implicat in deciziile lui Ceausescu). Dar în Kuweit, atunci, Ceauşescu a spus: «Da, să facem una cu o dobândă foarte redusă, să fie numai pentru ţări în curs de dezvoltare şi să fie numai pentru dezvoltare, nu pentru consum». Iar şeicul a găsit foarte bună SI CONVENABILA ideea aceasta de a veni în ajutorul ţărilor în curs de dezvoltare”.
Desigur, admite Ştefan Andrei, proiectul era periculos. „Este un fapt că poziţia lui Ceauşescu faţă de FMI, faţă de BIRD şi, în general, faţă de capitalul financiar a trezit nemulţumirea cercurilor bancare ale lumii”, a explicat interlocutorul. Dacă toate ţările n-ar mai lua credite, băncile ar muri. A fost lecţia României de a renunţa la FMI, la BIRD după ce ei ne-au primit în 1972… „Nu întâmplător, când noi am luat poziţie faţă de FMI, faţă de BIRD şi faţă de capitalul financiar, în general, în «Wall Street Journal» a apărut un articol în care se spunea că Nicolae Ceauşescu ar fi topit Bibliile să le facă hârtie igienică… La câteva zile după poziţia noastră” – a mai povestit Stefan Andrei.
In ciuda acestei marturii, a unui martor direct implicat in acele negocieri, detractorii lui Ceausescu, incearca sa ne spuna ca aceasta initiativa nu se putea materializa…Probabil!
Trebuie să recunoaștem că acest plan a lui Ceauşescu,a fost conceput de mintea foarte practica a unui dictator cu mare experienta internationala chiar daca nu prea şcolită.Dar dezvaluie si un mare patriot , poate exagerat de ambitios,dar in felul sau , genial prin temeritate. Şi poate fi numit,daca vreti,un fel de Testament al lui Ceauşescu. Interesant ar fi să urmărim ce s-a ales si ce s-a întâmplat cu „comoara” respectivă, după asasinarea lui Ceauşescu…
Și cu m sa intplat traba asta
Și cu m sa intplat traba asta