Marul (lus sylvestris)

Marul (lus sylvestris)

0 244

Botanistii au descoperit documente care atesta prezenta acestui fruct in Normandia, incepand cu secolul al Xl-lea.


?Indicatii in uz intern:



  • Consumul de mere duce la scaderea valorii colesterolului. Cercetatorii de la Universitatea din Toulouse au descoperit aceasta proprietate, si anume, daca mancati intre trei si cinci mere zilnic valoarea colesterolului dupa cateva saptamani va scade cu un procente de peste 10%. Continutul sau bogat in pectine, asociat cu alte substante, insuficient studiate deocamdata, explica puterea hipocolesterolemianta a acestui nutriment.

  • Merele au un comtinut mare de pectine care la randul lor contin: magneziu, calciu, cupru, vitamina C si fructoza. Pectinele au si un rol esential in functionarea aparatului digestiv, regland peristaltismul intestinal si absorbind deseurile si toxinele ca un burete. Din acest punct de vedere, marul ar putea preveni cancerul de colon.

  • Marul este indicat si tratamentul hipertensivilor. Consumul regulat al acestui fruct protejeaza aparatul digestiv, datorita continutului sau bogat in vitamina A care, activand secretia stratului protector al mucoaselor (mucusul intestinal), previne ulcerul si dezinfecteaza intestinul.

  • Cura de mere este recomandata suferinzilor de guta si reumatism, precum si celor cu litiaza urinara. Acesti bolnavi pot incerca urmatoarea reteta: se taie doua sau trei felii de mere necuratate de coaja spalate foarte bine sub jet de apa). Se fierb intr-un litru de apa, timp de 15 minute. Se strecoara. Se beau trei cesti pana seara. Acest tratament se face cel putin trei saptamani si se reia de trei ori in cursul anului.

  • Cura de mere este indicata si persoanelor care sufera de colibaciloza, de astenie fizica si intelectuala si pentru a favoriza cresterea.

  • Mai nou s-a constata ca fumatorii ar putea gasi in mar un ajutor pentru a se lasa. A. Schoneck, in cartea sa „Marul cu o mie de intrebuintari”, recomanda cura de trei zile pentru a renunta la fumat. In timpul acestui tratament, trebuie sa se manance multe mere si sa se reduca din celelalte alimente. Dupa parerea autorului, acidul din mar reuseste sa elimine nicotina care s-a fixat pe intestinul fumatorului. Sub actiunea lui dezinfectanta, fumatorul resimte efecte neplacute, dar cura ii curata intestinul si il dezobisnuieste de tutun.

  • Pentru tratarea cistitei si obtinerea unei actiuni binefacatoare asupra ficatului si a rinichilor: se curata coaja a trei sau patru mere. Coaja se usuca in cuptor si apoi se piseaza pana cand se obtine o pulbere. Se pune o lingura din acest praf intr-un castron cu apa clocotita si se lasa sa infuzeze 15 minute; se beau trei-patru cesti pe zi. Acest preparat este si un diuretic foarte eficient.

  • Marul se mananca in intregime, cu coaja, cotor si samburi inainte va fi spalat cu grija la robinet. Semintele, care sunt otravitoare doar daca sunt ingerate in cantitate mare.

  • Persoane care sufera de insomnii li se recomanda o cura de trei saptamani cu un pahar mare de suc de mere, baut chiar inainte de culcare. Cura cu suc de mere va fi urmata mai ales pentru buna functionare a stomacului, dezinfectarea intestinului si protejarea de iritatii, pentru a drena si a stimula rinichii.

Indicatii in uz extern:



  • Stiati ca termenul „pomada” provine de la „mar” (pomme)? Anticii radeau acest fruct si il amestecau cu ulei sau cu untura, pentru a vindeca ranile. Astazi, aceasta medicatie este total neutilizata, apeland la tratamente cu produse chimine, foarte daunatoare pentru organism.

  • Piele flasca, mancarimi: se taie un mar in sferturi si se pune la fiert intr-un sfert de litru de apa. Se lasa la racit si se aplica preparatul obtinut pe fata, timp de 25 minute.

  • Pentru ten deshidratat: un mar ras se amesteca cu iaurt, se aplica pe fata. Masca hidratanta: un mar mare, o lingurita de smantana proaspata si o lingurita de miere lichida. Se amesteca bine ingredientele si se aplica pe fata un strat gros. Se clateste dupa 20 de minute.

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.