Marul – un fruct-medicament plin de vitamine
Marul este considerat un aliment ce nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, fiind bogat in vitamine Consumat zilnic, marul este un izvor de sanatate pentru organism. Nu degeaba se spune ca: "Un mar la masa, scoate doctorul din casa".
Marul exista inca din epoca de piatra, fiind in acele vremuri o sursa principala de hrana. Romanii sunt cei care l-au raspandit in Europa.
Daca in antichitate se cunosteau doar 22 de soiuri de mar, azi, ele ajung la peste 100 de soiuri.
In medicina naturista el a ocupat mereu un loc important. In din cele mai vechi timpuri, Plinius cel Batran il recomanda celorlalti pentru tratarea bolilor de stomac. Hildegard von Bingen il considera un aliment bun contra migrenelor, durerilor de ficat si de splina.
Un mar contine vitaminele C, E, A si B6, calciu, fosfor, cupru si zinc. Poate fi consumat fara restrictiideoarece nu contine grasimi si colesterol.
Una din cele mai importante proprietati ale sale este aceea de a incetini dezvoltarea celulelor canceroase. Consumul regulat de mere diminueaza riscul infarctului miocardic, a valorii colesterolului, regleaza tranzitul digestiv datorita pectinei, previne ulcerul, ajuta impotriva constipatiei, dreneaza rinichii, este un bun dezinfectant al intestinului si poate functiona ca un eliminator al nicotinei existente pe intestinul fumatorului.
Marul fruct este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ-sanguin si este indicat pentru astenii, surmenaj, reumatism, stari febrile, eruptii cutanate, cancer, amigdalita, insomnii, nervozitate, cefalee, constipatie, fiind considerat pe buna dreptate un aliment-medicament.
Merele contin o fibra numita pectina – considerata cea mai redutabila arma impotriva colesterolului. Pe langa pectina, marul contine si flavonoizi, in special cvercitina, capabila sa impiedice oxidarea colesterolului.
Ne protejeaza de boli ale creierului. Merele contin substante numite fitonutrienti, care ne feresc de bolile degenerative precum Alzheimer si Parkinson.
Daca mancati mere veti avea plamani mai sanatosi. Ajuta organismul sa inlature efectele poluarii si ale fumului de tigara din plamani.
Ne protejeaza in mod natural de radiatia solara ultravioleta. Ultimele studii stiintifice au aratat ca fenolii antioxidanti aflati in coaja unor soiuri de mere cresc mult rezistenta pielii umane la radiatia ultravioleta solara.