Marul(Malus communis).

Marul(Malus communis).

0 310

 


Se spune ca :Un mar pe zi, tine doctorul departe, deoarece continutul nutritiv al marului il face sa fie recomandat tuturor,  in special copiilor.


Marul era des cultivat in livezile din antichitate.


Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al Stiintei binelui sau raului: marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mincat de Adam si Eva etc.


Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa.


Medicina populara cunoaste nenumarate intrebuintari ale marului, unele dintre ele transmise pe cale orala. Batranii spun ca marul se parguieste noaptea, in roua, de aceea oamenii sanatosi pot manca fara grija fructele proaspete. In schimb, bolnavii le tolereaza mai bine fierte.


a.      Proprietati : Marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica.


b.     Indicatii:


          tonic


          racoritor


          antiseptic intestinal


          depurativ sanguin


          astenii


          surmenaj


          reumatism


          artritism


          stari febrile


          insomnii


          nervozitate


c.      Trarapii  modul de folosire:


          Depurativ– un mar in fiecare dimineata.


          Laxativ– un mar in fiecare seara.


          Compot– ca sa iasa  un compot bum este nevoie ca  la inceputul fierberii sa se adauge sucul unei jumatati de lamaie.


          Dieta cu fructe crude– in caz de gripa indelungata 500g-1kg de mere rase pe zi timp de 2-3 zile. Cand intestinul s-a lenevit, precum si in insuficienta hepatica sau renala, de asemenea in obezitate si diabet, merele proaspete constituie un adjuvant eficace.


          Infuzie de mere-2-3 mere taiate in felii rotunde la 1l de apa, se fierbe 15 de minute in cazul bronsitelor, reumatismului si afectiuni ale intestinelor.


          Merele coapte :sunt un adjuvant pretios in tratamentul gutei si al afectiunilor reumatismale.


          Sucul de mere: un alt remediu, foarte pretuit odinioara, este tonic general si detoxifiant. Asemenea multor altor remedii ce au rezistat probei timpului, este si el pe cale de a fi uitat. Poate fi de un real ajutor in bolile de piele, guta si reumatism.


          Infuzia de coji de mere-infuzare timp de 15 minute-in cazul reumatismului, gutei si in litiaza renala. Din cojile uscate se poate prepara un ceai calmant, care alunga febra si aduce somnul. Spre deosebire de multe alte ceaiuri calmante, el are si un gust foarte bun.


          Raguseala se vindeca mai repede, daca mancam mere coapte.


          Cosmetica -masca de mar curata pielea si ii reda elasticitatea. Zdrobim doua mere pana cand obtinem o pasta, o amestecam bine cu apa de trandafiri sau de flori de portocal, o intindem intr-un strat uniform pe piele si o lasam sa actioneze 15-20 de minute. Se aplica o data sau de doua ori pe saptamana.


          Florile de mar se pot pune la macerat in ulei, timp de 5-6 saptamani, intr-o sticla inchisa sau un borcan acoperit. Obtinem astfel un extract uleios, din care ne putem apoi prepara emulsii pentru baie. Daca le punem in alcool si dupa aceea diluam tinctura pana la concentratia de 5%, rezulta o foarte buna solutie demachianta.


          Sucul de mar de vigoare tesuturilor (fata, gat, sani, abdomen).


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.