Maslinul

Maslinul

0 387

Maslinul, se pate ca este originar din zonele de litoral din Asia Mica. Primele plantatii de maslini s-au dezvoltat in tari din jurul Marii Mediterane (Siria, Grecia, Egipt). Se gasesc maslini in tot bazinul mediteranean, in America Centrala, America de Sud, California, Africa de Sud chiar si Australia. Cea mai mare productie de maslini se gaseste in tari precum Spania,Italia, Franta, Grecia,Tunisia dar nu raman in urma nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Noua Zeelanda

Maslinul este unul dintre primii pomi fructiferi cultivati de om, livezi de maslini existand inainte de inventarea scrisului. Pe vremea lui Iissus, existau livezi cu maslini-Muntele Maslinilor. Si astazi mai exista maslini din aceea perioada.
Soare, piatra, seceta, tacere si solitudine – sunt cele cinci elemente de care, un maslin are nevoie sa se dezvolte.
Un maslin poate ajunge pana la varsta de 2.000 de ani. Incepe sa fie roditor dupa primii 4 – 8 ani de viata.
Maslinul a fost venerat atat de greci cat si de romani si a fost raspandit de acestia pe intinderea imperiilor lor. Inca din antichitate uleiul de masline era foarte apreciat si utilizat in diverse scopuri. Egiptenii il foloseau in ritualuri religioase si ca sursa de iluminat. In Grecia si Roma Antica uleiul era folosit la iluminat, gatit si vindecarea ranilor. In mitologie, uleiul are proprietati magice si este sursa nemuririi zeilor, simbolizand puritate si bunastare.Simbol al pacii si intelepciunii, martor al atator evenimente biblice, maslinul are o viata deosebit de lunga.
Maslina contine: In functie de stadiul de maturitate, maslinele sint bogate in fibre, saruri minerale.
Florile – sunt mici, albe si apar cate 15-30 pe un racem, pe lemn de 1 an.
Fructul (maslina)este lunguiata, cu suprafata fina, cerata. Maslinele verzi sunt in general cele care nu au ajuns la maturitate, devin galben-verzui toamna si rosii, purpurii sau negre la maturitate. Fiecare fruct are cate un sambure tare. Maslinele au nevoie de 6-8 luni pentru a se dezvolta complet, dar cele de masa se pot recolta mai devreme, imediat ce s-au intarit; maslinele din care se face uleiul sunt lasate in pom pana iarna devreme, cand continutul uleios a ajuns la 23-30%.Fructele si frunzele de maslin pot fi folosite cu succes in tratarea diverselor afectiuni, dar cea mai mare importanta terapeutica o are uleiul de masline extras prin presare la rece si nerafinat
Cu mii de ani in urma, uleiul era obtinut prin strivirea manuala a maslinelor in bazine sferice din piatra. Astazi, procesul de extragere a uleiului este mecanizat si se desfasoara in vase din otel inoxidabil. Separarea uleiului de pasta obtinuta prin strivire se face prin centrifugare. Nu sunt folosite chimicale iar temperatura este sub 30 de grade Celsius. Sunt necesare in jur de 5 kilograme de masline pentru obtinerea unui litru de ulei.

Proprietati :
– intaresc imunitatea dar si rezistenta vaselor sanguine si a peretilor arteriali
– in insuficienta hepatica si in eliminarea calculilor biliari
– antiinfectios
– cicatrizant
– antianemic
– antirahitic
– scade colesterolul din sange
– previne bolile de inima.
– frunzele de maslin, folosite in prepararea de infuzii, au un efect calmant asupra sistemului nervos
– antivaricos
– antihemoroidal

In afectiuni hepatice si dischinezii biliare, dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingura de ulei, dupa care se ia o lingura de zeama de lamaie, apoi se sta pe partea dreapta 10-15 minute. Acest tratament se face zilnic, timp de 3 saptamini.
Antidot impotriva unor otravuri, uleiul formeaza o pelicula protectoare in tubul digestiv, impiedicind absorbtia acestora.

Antimatreata: infuzie din frunze de maslin o lingura, frunze de mesteacan 2 linguri si rozmarin 2 linguri, toate in 2 litri de apa. Se clateste parul dupa fiecare spalat cu aceasta infuzie, pana la disparitia matretii. Se maseaza pielea capului cu tinctura de urzica si dupa 1-2 ore se unge pielea capului cu ulei de masline. Se acopera parul timp de 2 ore cu un plastic, dupa care se spala.
– Furuncule repetate si rebele: se pun la fiert 2-3 radacini de brusture la 1,5 l de apa, dupa care se adauga 2 linguri de frunze de cimbru, 2 linguri de trei frati patati si o lingura de frunze de maslin. Se bea in timpul zilei, intre mesele principale, timp de 5-6 zile.
Se clateste gura cu ceai de cimbru in care se pun 10-15 picaturi de tinctura de propolis (la 100 ml ceai), dupa care se maseaza gingiile cu ulei de masline.

Pentru copii anemici sau rahitici, uleiul de masline este deosebit de eficient daca, dupa baie, copilul este frectionat pana ce uleiul intra in piele.

Pentru litiaza biliara si hepatica, timp de 4 zile se mananca numai mere, 2-3 kg/zi rase, sub forma de suc, iar in a patra zi, seara, intre orele 20-22, se inghit 250 ml ulei de masline si 250 ml zeama de lamaie, alternativ, o lingura de ulei, o lingura de lamaie, pana se termina cantitatile. Dimineata, la primul scaun, pietrele se elimina.
Revenirea la masa normala se face astfel: dimineata – suc de morcov, telina si sfecla; la pranz – o supa crema de legume; seara – un iaurt.

Tratarea arsurilor pielii, uleiul de masline in amestec cu albus de ou se aplica direct pe arsura.

In gospodarie:
uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.
Are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit – 180 grade Celsius.
La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii. Uleiul de masline poate fi refolosit de pana la cinci ori, cu conditia sa fie turnat in cantitate suficient de mare in tigaie (daca se pune o cantitate mica, se va arde foarte usor, iar mancarea va fi facuta in exterior, dar ramane cruda in interior). 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.