Mastodontul de la Racos la drum

Mastodontul de la Racos la drum

0 366

Scheletul unui mastodont preistoric descoperit in aceasta vara in cariera de lignit de la Racos, aflata in apropierea orasului Baraolt, va fi scos in totalitate la lumina saptamana viitoare.
Demeter Laszlo, specialist in cadrul Muzeului Depresiunii Baraolt, a declarat vineri ca, pana acum, au fost ridicate mai multe oase mici, iar in urmatoarele zile vor fi scoase din pamant coloana vertebrala, capul si fildesii acestui animal care a trait in urma cu 2,5-3 milioane de ani.
Mamutul masoara aproape 7 metri lungime si 3,5 inaltime si este foarte bine conservat.
Demeter Laszlo a subliniat ca descoperirea de la Racos, facuta in timpul unor lucrari de excavare, este foarte importanta deoarece astfel de schelete sunt foarte rare pe teritoriul Romaniei, iar acesta este unic prin faptul ca s-a pastrat aproape in totalitate. Prin urmare, specialistii vor putea obtine informatii interesante referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care mamutul a vietuit.
Dupa ce va fi conservat, scheletul va fi expus intr-o incapere din incinta Minei Racos, pana cand Muzeul Depresiunii Baraolt va reusi sa isi extinda spatiul si sa pregateasca o sala de expozitie adecvata.
Faune de vertebrate pliocene, asemenea mamutului de la Racos, au mai fost descoperite cu exceptia Bazinului Barsei, doar in sudul Moldovei (Beresti, Malausteni, Tulucesti), in marile cariere de lignit din Oltenia si in nord-vestul tarii, in judetele Bihor si Satu-Mare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.