Mastodontul din localitatea Racos
Localitatea Racos scrie istoria. Ceea ce face posibil acest lucru este descoperirea scheletului unui mastodont preistoric in urma unor lucrari de decopertare realizate la o cariera de lignit.
Mai mult, acesta este unic prin faptul ca s-a pastrat aproape in intregime. Potrivit specialistilor de la Facultatea de Biologie si Geologie de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, scheletul apartine unui specimen de Mammut Borsoni, iar pozitia mastodontului va furniza specialistilor informatii pretioase referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care acesta a trait.
Descoperirea a fost facuta in aceasta vara de angajatii minei, iar de atunci oasele lucioase ale scheletului au inceput sa se contureze tot mai bine, formand incet-incet trupul unui urias animal preistoric. „Deocamdata se lucreaza inca la degajarea oaselor, iar peste doua luni cred ca poate fi transportat la muzeu”, spune consilierul judetean si muzeograful Demeter Laszlo, citat de Transilvania Expres.
Descoperire unica
Potrivit profesorului Vlad Codrea, de la Facultatea de Biologie si Geologie din Cluj, un paleontolog specializat in studiul vertebratelor si care s-a ocupat de aceasta descoperire, avem de-a face cu ceva unic in tara: „Pozitia fosilei furnizeaza informatii interesante referitoare la procesul de fosilizare si la mediul in care a vietuit. El se cuvine extras in mod adecvat, studiat, iar apoi expus intr-un spatiu muzeal. El ar putea deveni un adevarat simbol pentru zona in care a fost gasit”, sustine Codrea.
Mastodontul e un mamifer pahiderm fosil urias, asemanator cu elefantul, care a trait in urma cu trei milioane de ani. Acesta era inrudit cu mamutul, care avea blana lunga si era adaptat la clima rece. In schimb, mastodontul traia intr-o clima mai calda, avea corpul putin mai scurt si avea o forta deosebita. Armele sale de aparare erau fildesii care puteau sa atinga o lungime de patru metri jumatate. Mastodontul de la Racos s-ar parea ca avea coltii mai scurti cam cu un metru.
S.M.