„Masurarea laptelui” la Sirnea

„Masurarea laptelui” la Sirnea

0 345

Unul din cele mai vechi obiceiuri ale crescatorilor de oi din zona Branului va fi reinviat, dupa multi ani de uitare, la acest sfarsit de saptamana, in localitatea Sirnea din judetul Brasov. „Masurarea laptelui“ marcheaza, de sute de ani, plecarea turmelor de oi si vite la munte. Anul acesta, evenimentul va avea loc in zilele 30 iunie si 1 iulie la Sirnea. Pe langa obiceiurile traditionale de stana, vor avea loc si serbari campenesti si spectacole folclorice care vor reuni artisti din zona Branului si din imprejurimi.


?


Obiceiuri stravechi


Masurarea laptelui este evenimentul anual care marcheaza plecarea turmelor de oi si vite la munte. Crescatorii de oi se aduna in fiecare sat pentru a stabili impreuna unde vor face stanile in acel an, cine le va fi baci si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Impreunarea oilor pe criteriile stabilite – pe vecinatati, intre neamuri sau conform altor intelegeri – si urcatul turmelor la stani sunt momente semnificative in comunitatile rurale romanesti. In dimineata zilei stabilite, toti stapanii de oi pornesc spre stani, imbracati de sarbatoare. In urma barbatilor care duc galetile de muls, femeile poarta cosuri si traiste pline de bucate alese si sticle cu bautura. Alaturi de alimente, o datina strabuna obliga pe fiecare femeie sa aduca acum la stana si „unsoarea oilor”, acel remediu magic, indreptat impotriva spiritelor malefice care puteau ataca lactatia sau chiar viata animalelor. Dupa ce toate oile au fost mulse si laptele fiecarui gospodar a fost „masurat” si inscris pe „raboj”, sub privirile atente ale intregii comunitati, pacurarii reunesc laptele (il „impreuna”) si-i dau cheag. In functie de acest „masuris” proprietarii vor primi cota de produse lactate.


?


Petreceri campenesti


Cat timp barbatii au fost ocupati cu mulsul si „masuratul” laptelui, femeile au asternut pe iarba de langa stana fete de mese, iar pe ele au desfacut bucatele si bauturile aduse de acasa. La acest pranz sunt chemati proprietarii si pacurarii, la un loc, sa se bucure de „pornitul stanii”.


Activitatile practice si juridice sunt insotite de numeroase acte rituale menite sa apere stana si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor si oilor, alungarea prin strigate si zgomote a vrajitoarelor care fura sporul laptelui, anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele prin practica magica „Cucu! – Rascucu!”, purificarea oilor si stapanilor de oi prin stropirea lor cu apa sfintita, scaldatul ritual in apa curata a raurilor sau spalatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale, sacrificarea mielului, pronuntarea formulelor magice etc. Sambra Oilor se incheie cu o frumoasa petrecere campeneasca unde se mananca alimente specifice (balmos, mamaliga fiarta in lapte si cu adaos de unt, mielul fript haiduceste, casul de la prima mulsoare), se canta si se joaca dupa melodii pastoresti. Obiceiul este cunoscut, cu variante locale si in diferite stadii de evolutie, de toti crescatorii de oi.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.