Matei Corvin: „sunt un rege prea mare pentru un regat așa de mic și nerecunoscător”.
Dacă o parte a Slovaciei, Voievodinei au făcut parte din Ungaria Mare, Transilvania a fost fie voievodat, fie principat vasal Regatului maghiar, iar mai târziu a fost vasal Imperiului otoman ca și Tara Românească și Moldova.
Regatul maghiar în evul mediu a fost o forță în timpul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și Guvernator al Ungariei, după moartea regelui Ungariei și al Poloniei la Varna în 1444, si în timpul lui Mathias Corvin, fiul lui Iancu.
Într-adevăr Mathias Corvin este cel mai mare rege al Ungariei și unul dintre regii renascentisti ai Europei, un om cult, poliglot care vorbea mai mult în latina și italiana decât în maghiara în ciuda faptului ca a fost cel mai îndrăgit rege de oamenii simpli, de popor. A rămas, datorita modului cum a știut sa comunice cu poporul, pentru totdeauna în folclorul maghiar. A fost un rege prea mare pentru Ungaria iar Ungaria prea mica pentru el.
Lăsând la o parte conflictul cu Ștefan cel Mare și delapidare banilor cruciadei și învinuirea nedreapta adusa lui Vlad Țepeș, Mathias Corvin rămâne unul dintre cei mai mari regi ai Europei reușind să-l întreacă și pe Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei și Croației și Împărat Sf. Imperiu,considerat unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.
Tot raportandu-se la Ungaria Mare și la Mathias Corvin pe care nobilimea maghiara l-a trădat (prin alungarea fiului marelui rege) nu fac altceva decât sa confirme afirmația lui Mathias „sunt un rege prea mare pentru un regat asa de mic și nerecunoscator”.