Meandrele Guvernului Ciolacu (8)- cascada pomenilor electorale cu… decontare în 2025!
Populația cu „strânsul curelei” – clasa politică cu avantajele!
În cotidianul nostru, se văd realități extrem de constrângătoare indiferent de reacțiile diverselor categorii socio-profesiomale.
Am încheiat anul precedent cu un deficit bugetar uriaș, de 8,9% din PIB. Fiind un an cu multe rânduri de alegeri, pomenile electorale au survenit în cascadă. Nu din excedent bugetar, ci din împrumuturi masive…
Acum, la începutul lui 2025, la proiecția bugetului anual, ce va fi adoptat luna viitoare, guvernanții sunt obligați să strângă cureaua cheltuielilor publice. Până la sfârșitul acestui an, așa cum ne-am asumat, față de CE.
Programul de consolidare fiscal-bugetara pentru perioada 2025-2031, deficitul bugetar trebuie sa se incadreze până în 7% din PIB. O comprimare dramatică de 1,9%…
Scrâșnirea dinților a început! Daca n-o facem, România va avea un acces restrâns la fondurile europene, fapt care ne va crea extrem de multe probleme pe ansamblul sistemului economico-social national…
Indexarea pensiilor și salariilor din sectorul public, în acest moment, ar necesita cca. 24 miliarde de lei, bani pe care statul nu-i are.
Decidenții politici, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, ne promit o reevaluare a chestiunii numitelor indexări la momentul rectificării bugetare, dincolo de jumătatea anului în curs. Cu condiția reducerii drastice a cheltuielilor în sectorul public și a sporirii încasărilor la buget cel puțin până la borna de 30%. De la 27% în anul precedent…
Să reținem că, în proiectul de buget pentru 2025, se are în vedere și creșterea investițiilor publice cu 7 miliarde lei, până la un volum total de 132 miliarde de lei, respectiv aproape 7% din PIB.
Să nădăjduim că Tanzsos Barna, titularul de la Finanțe în Guvernul României, nu va avea coloana vertebrala din cauciuc, precum predecesorul său liberal Marcel Bolos, și va reuși să țină piept diverselor presiuni la care va fi expus pentru împărțirea banilor între ministere și UAT-uri…
Destul de probabil, până la votarea Bugetului în Parlament, vom avea parte de o mare cacofonie politică populistă și de frământări sociale diverse și previzibile!
PS:
Nu-mi pot închipui „castanele fierbinți” de la finalul alegerilor prezidențiale din luna lui Florar!