Mediatorul, o noua institutie in justitie
Cea mai mare pensie alimentara platita la Brasov este de 5.000 de euro. Suma a fost obtinuta in urma divortului unui cuplu din lumea buna a orasului. Patronii amenintati de datorii practica divortul pentru a-ºi conserva averile. Brasovencele capsunare au ingrosat randurile femeilor divortate dupa ce au i-au cunoscut in Spania sau Italia pe barbatii vietii lor. Cele mai multe divorturi la Brasov sunt intentate de barbati. Destramarea familiilor ar putea fi impiedicata de legea medierii, intrata recent in vigoare.
Cuplurile brasovene care aleg sa puna capat unui mariaj aduc probe solide si invoca motive intemerate, care nu mai sunt cele clasice, cu sotul betiv si nevasta violentata la domiciliu. Mai ales cã exodul romancelor in strainatate dupã Revolutie le-a dat ocazia celor agresate de consorti sa se razbune in tara de adoptie. Fenomenul migrarilor masive pe plantatiile agricole din Italia, Spania sau din tarile nordice a produs un fenomen nou in justitie, pe care avocatii specializati in despartiri legale il numesc „divortul capsunarilor
Barbati insurati romani mai sufera insa si de alte metehne in afara celei de a-si agresa consoarta. Tot mai multi soti brasoveni nu reusesc sa depaseasca criza barbatului de 40 de ani, care vrea o prietena mai tanara si incepe sa se imbrace dupa moda adolescerntina:
Pentru a dovedi infidelitatea sotului, nevestele abandonate la domiciliu si-au adaptat si ele metodele la noua situatie si apeleaza la serviciile detectivilor particulari, pe care ii pun pe urmele sotilor infideli. Doamnele instarite se pot alege cu sume frumoase de pe urma fostilor parteneri de viata. Pentru a-si intretine cei 2 copii, o mama divortata din Brasov i-a cerut fostului sot o pensie alimentara de 5.000 euro.
Divortul este o solutie si pentru afaceristii, de carton sau nu, amenintati de faliment, care prefera sa insceneze un divort pentru a ceda nevestei toata agoniseala, in asa fel incat fiscul sau recuperatorii sa nu poata pune mana pe nimic.
Pentru a stopa fenomenul divorturilor in Romania, sistemul judiciar a relansat recent institutia mediatorului de astfel de conflicte. Faptul, insa, ca mediatorii nu sunt obligati sa aiba studii juridice si ca pot interveni in infractiunile de natura penala a starnit deja controverse. La Brasov, 60 de persoane au fost alese in calitate de mediatori, ale caror identitate si date de contact sunt afisate pe un panou din holul Judecatoriei Brasov. Printre ei – primul pe lista este Achim Gheorghe, profesorul de drept de la Universitatea Transilvania, condamnat pentru luare de mita de la studenti – se afla personaje despre care magistratii spun ca ar avea ei insisi nevoie de mediere pentru a-si rezolva conflictele mai vechi cu legea.
Vifor Rotar