Medicii din Geneva fac ultimul consult transplantaţilor de la Braşov
Pacienții transplantați în urmă cu o săptămână la Brașov se simt bine și au început să fie externați
Pacienții transplantați în urmă cu o săptămână la Brașov se simt bine și au început să fie externați. Cei opt pacienți care au suportat intervenții chirurgicale de transplant în maratonul de trei zile de săptămâna trecută părăsesc rând pe rând spitalul, nu înainte de a fi consultați de medicii din Geneva de la Centrul de Transplant Renal. La consult a venit vineri și familia Antal, transplantată în premiera în România cu ajutorul robotului DaVinci.
Viorica și Ștefan Antal au fost operați la Brașov în 13 octombrie 2017, fix la 20 de ani de când au devenit părinți. Doamna Viorica i-a oferit o șansă la viață soțului ei grav bolnav.
O lecție de iubire și optimism de care nu mulți sunt capabili. Acum amândoi sunt bine și recunosc emoționați că au început o nouă viață.
Cei opt pacienți transplantați în cel de-al doilea maraton de transplant din Brașov în urmă cu o săptămână sunt și ei bine. După tratamentul primit, unii dintre ei au fost deja externați.
Sâmbătă au plecat acasă și Mirela și Laurențiu, ultimul cuplu transplantat săptămâna trecută. Amândoi se simt bine și abia așteaptă să meargă acasă și să se recupereze.
De evoluția tuturor pacienților transplantați la Brașov se ocupă alături de medicii români și specialiști de la Geneva.
„Colaborarea a fost una perfectă, ținem legătură strânsă cu dr. Bogdan Moldovan, pentru a pregăti donatorii și primitorii”, spune prof. Karine Hadaya, nefrolog șef Centrul de Transplant Renal Geneva.
Săptămâna trecută 4 cupluri de pacienți au fost transplantanți timp de trei zile la Brașov Pacienții din Chișinău, Iași, Sibiu și București au fost operați cu ajutorul unei tehnici chirurgicale de vârf, unică în peisajul transplantului din România. Medici din Elveția și Belgia, de la Târgu Mureș, Cluj și Brașov au lucrat pro bono pentru aceste cazuri.
Vifor Rotar