Medicii din paduri

Medicii din paduri

0 562

In trecut, interdependenta dintre arbori si oameni era tratata drept o forta magica. Bunaoara, la triburile celtice copacii si padurile erau considerate locuri sacre, la vechii egipteni erau raspindite amuletele din lemn care ?i protejau pe stapini de nenorociri. In multe tari din lume, in ziua nasterii unui copil se sadea un copac, care devenea protectorul micutului, ?l apara si ?i dadea o parte din fortele sale vitale. De exemplu, germanii in cinstea nasterii unui baiat sadeau un mar, iar in cinstea unei fete – un par. In Rusia, cand pe lume venea un baiat se sadea un stejar, iar atunci cand venea o fata – un pin sau un mesteacan.



  • Castanul: In multe regiuni din lume castanul este cunoscut sub numele de arborele p?inii. De-a lungul secolelor, taranii utilizau faina de castan pentru a coace p?ine. Bogate in substante nutritive, frunzele lui dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot vindeca bronsitele si reumatismul. Infuzia din scoarta castanului poate scadea temperaturile inalte. Castanul prezinta si proprietati bacteriostatice.

  • Frasinul: Datorita multiplelor sale proprietati terapeutice, foarte mult timp acestui copac robust i s-au atribuit puteri magice. O infuzie de frasin administrata persoanelor care sufera de reumatism articular devine un adevarat elixir pentru o viata mai lunga. Ajuta contra gutei si dureroaselor colici renale. Semintele lui sint renumite pentru calitatea lor diuretica, iar scoarta ramurilor este febrifuga.

  • Malinul: Originar din Orientul Mijlociu, este vestit prin frunzele rosiatice si fructele saledelicioase, asemanatoare cireselor, dar mai micute. Nu exista un diuretic mai bun dec?t fructele de malin. Infuzia de malin este recomandata contra inflamatiilor cailor urinare, gutei si artritei. In afara de aceasta, fructele au avantajul de a fi foarte bogate in vitamina A, pulpa lor fiind aplicata pe fata pentru a regenera epidermele obosite.

  • Mesteacanul: Seva lui are cea mai mare calitate terapeutica. In Suedia, bunaoara, din aceasta se produce zahar si vin, in Rusia se prepara suc si bere, in unele provincii franceze se prepara vin spumos asemanator cu sampania. Scoarta mesteacanului este febrifuga, diuretica si stimuleaza digestia. Infuziile preparate din frunzele acestui arbore sint eficace contra gutei, reumatismului si calculilor (pietre) renali iar mugurii activeaza secretia biliara. Mesteacanul este un tonic ideal pentru sistemul nervos. Este foarte eficient la tratarea bolilor de rinichi. De asemenea, curata organismul de toxine. Mugurii lui se folosesc la rinite, rinofaringite, sindroame nefritice, reumatism, rahitism si carente minerale. Extractele de seminte se prescriu in neurastenie, dificultati de concentrare, pierderi de memorie, astenia mentala a v?rstnicilor si sindromul depresiv. Seva este indicata in litiaza renala, cistite cronice si recidivante, albuminurie, sindrom cardio-renal, boala artrozica, guta, hipercolesterolemie, stomatite, gastrite, celulita, piele cu elasticitate pierduta, dermatoze. Mesteacanul se poate asocia cu bradul, macesul si coacazul negru in rinite si rinofaringite; doar cu bradul – in tulburari de crestere; cu fagul – in tulburari de metabolism. Infuziile din frunzele acestui arbore sint bune contra gutei, reumatismului si calculilor renali. Mesteacanul poate fi combinat cu mesteacanul pufos si merisorul in constipatie; cu porumbarul in astenie, surmenaj fizic si intelectual; cu salcia alba in tulburarile menstruale; cu coacazul negru in alergii. ri.

  • Pe masura ce ajungem sa patrundem tainele vindecarii naturale, ne dam seama ca sintem inconjurati la tot pasul de minuni. Copacii si plantele din paduri ascund in ele nestiute izvoare de sanatate. Odata cu primavara, cind totul se trezeste la viata, natura pune in circulatie cele mai formidabile medicamente ale sale. Fiecare specie de arbore poarta in seva, in mugurii si in mladitele sale verzi substante si energii nebanuite, de o diversitate care abia incepe sa fie descoperita si cu o putere tamaduitoare pe care putini o intuiesc.(Materialul a fost realizat pe baza surselor aflate pe adresa www.terapii-naturiste.com)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.