Mediul brasovean amenintat
Inspectori reprezentanti ai Garzii de Mediu s-au deplasat pe teren pentru a constata gradul de poluare, de toate nuantele, existent in zonele verzi naturale extraurbane.
Daca in mijlocul padurilor si bucatilor de codru ramase intacte mediul s-a pastrat curat, linistit si respirabil, in zonele mai apropiate de oameni au fost gasite nenumarate locuri arse de poluare.
In primul rand trebuiesc remarcate, in sens negativ, locurile de traditie pentru iesit la iarba verde din jurul Brasovului. Sunt arhicunoscute si nu le mai insir, dar peste tot au fost gasite zeci si zeci de pungi de plastic, peturi, hartii foste de ambalaj si multe alte resturi lasate de om, dupa petrecere, in “grija” naturii. Asta, pe de o parte, datorita lipsei unor pubele, pe de alta parte nesimtirii umane, care isi permite sa arunce oriunde si oricum resturile ce nu ii mai trebuesc, in loc sa le stranga si sa le duca la primul loc destinat colectarii de gunoaie, sau, simplu, sa le arda in resturile de foc folosit la prepararea gratarului.
Au mai fost depistate locuri transformate de aceeasi nesimtire umana in gropi de gunoi si moloz, nici prea aproape, dar nici destul de departe de centrele locuite. Si chiar daca aceste resturi ar fi fost duse la dracu-n praznic, tot nu ar fi fost in regula, pe acolo nefiind locuri special amenajate in acest scop.
Si daca pamantul a fost insamantat cu gunoaie si resturi, de ce sa fie apele lasate curate? Caci ce este mai usor decat sa-ti stabilesti locul de popas pe langa o apa si sa arunci resturile in rau ca sa fie duse la vale, iar tu nu ai mancat usturoi si nu-ti miroase gura.
O alta sursa poluanta, din toate punctele de vedere, sunt ATV-urile tot mai numeroase si care nu respecta anumitele restrictionari, ci o iau pe unde le taie rotile.
Astfel se distrug spatiile verzi, se produc emisii de noxe si se polueaza, mai ales, fonic.
In urma acestor constatari au fost luate masuri de salubrizare – chiar zilele trecute toti angajatii Garzii de Mediu au participat, lasand birourile goale, la salubrizarea zonei Dambu Morii – si de dotare a zonelor de agrement cu containere, pubele sau simpli saci de plastic, pentru depunerea resturilor de picnic si care vor fi apoi ridicate de operatorii de salubritate.
In ce priveste ATV-urile, primariile din zonele bantuite de aceste masinarii vor stabili trasee speciale pentru acestea, ca si pentru motocicletele de teren.
O alta nesimtire omeneasca ce a fost condamnata prin avertismente si somatii poate fi numita prezenta, in zona de protectie a lacului de acumulare de la Tarlungeni, a unor turisme aflate in stare de spalare.
Din pacate masurile mi se par cam subtirele, din moment ce nesimtirea … nu simte decat cu parul punitiv al unor amenzi drastice sau chiar a catorva zile pe dupa gratii, nu cu nuielusa blanda a atentionarilor
Dan Bota