Melci ardeleni pentru NASA

Melci ardeleni pentru NASA

0 318

Expo Transilvania a avut si un stand special cu delicatese ce nu pot fi intalnite oriunde si oricand, mai ales, cand vine vorba de produse ecologice: melcii ecologici ardelenesti.
Fermele de melci din Romania produc si proceseaza preparatele ecologic, iar acestea sunt exportate in tari occidentale.
Degustatorii au fost incantati de melcii prajiti in unt.
Salonul de produse ecologice si traditionale, deschis pana duminica la targul Agraria de la Expo Transilvania, prezinta zeci de producatori romani. Printre ei se afla si reprezentantii Cooperativei de productie a melcilor, unica din Romania si singura cu procesare ecologica din lume.
Initial, sotii Ildiko si Marcel Macris, se ocupau de constructii si design interior. Moda crescatoriilor de melci i-a prins si pe ei, in urma cu cinci ani. Au incercat pe cont propriu, investind in amenajarea unei ferme, pe un hectar si jumatate, in comuna brasoveana Teliu, suma de peste 50 de mii de euro.
„Dupa o luna si jumatate, lua fiinta Cooperativa agricola avand drept scop productia, procesarea si comercializarea produselor pe baza de melci”, ne-a spus Ildiko Gyonos.In prezent au 236 de membri din 31 de judete. Cei mai multi sunt in judetele Brasov, Harghita, Covasna, Alba, Sibiu, si Cluj.
„Am studiat comportamentul melcilor intr-un terarium la domiciliul nostru, timp de trei ani”. Au utilizat retete internationale, dar si romanesti, pentru a prepara in propria bucatarie mancare din melci, pe care le-au transpus in fabrica, la scara industriala. Concurenta pe piata internationala este deosebit de puternica. „Singura nisa pe care am gasit-o este productia bio- eco. Reusim sa pastram tarifele la nivelul lor”. Sunt optimisti in ciuda crizei economice, deoarece cererea pe piata internationala este acoperita doar in proportie de 25 la suta. „Marca noastra Escar prod a fost inregistrata si este protejata”.
Carnea de melc este recomandata pentru continutul deosebit de consistent in proteine si pentru lipsa grasimilor. Oficiali ai NASA au afirmat nu demul ca melcii ar putea fi consumati si de catre astronauti, dat fiind calitatea lor nutritiva.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.