Memorandumul de la Toplita

Memorandumul de la Toplita

0 128

Legea minoritatilor, pritocita de UDMR, cu acordul tacit al partenerilor de guvernare de la PD-L, mai multi dar insuficient de numerosi pentru a-si asigura majoritati parlamentare, nu va trece de Parlament. Este promisiunea-amenintare proferata in week-end la Toplita de catre participantii la Forumul romanilor din Harghita, Covasna si Mures, reuniti pentru a combate practicile separatiste, revizioniste si iredentiste prin care liderii maghiari urmaresc – si sunt foarte aproape s-o obtina – autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Social-democratii au fost bine reprezentati la eveniment de un lot consistent de figuri de la varful partidului, printre care liderul Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean, carora li s-au adaugat si parlamentari PNL. Prin sala s-ar fi aflat si deputatul PD-L Florin Postolachi, care, pentru ca n-a mai ajuns la tribuna si a ramas pierdut in afara salii in marea de participanti, a parut ca a fost mai degraba trimis de partid sa ia pulsul reuniunii si sa ramana discret.
Cei in jur de 1.000 de participanti au elaborat un Memorandum pe care intentioneaza sa-l inainteze Presedintiei, Guvernului si Parlamentului in numele celor 400.000 de romani din Harghita, Covasna si Mures care, spune documentul, „duc cu greu povara luptei pentru pastrarea identitatii si a fiintei noastre nationale”. Memorandumul contine, in esenta, niste adevaruri ocultate sau spuse cu jumatate de gura in Romania si doar de catre Opozitie, despre practicile comunitatii maghiare de a iesi prin orice mijloace de sub tutela statului roman, pe care il sfideaza de multa vreme lingvistic si institutional in cele trei judete. Fie pentru ca miscarile de emancipare maghiara au atins astazi un nivel alarmant, fie pentru ca, in opozitie fiind, pesedistii sunt mult mai limbuti pe tema autonomiei unguresti pe care, cand nu au intretinut-o interesat de-a lungul guvernarilor rosii au tolerat-o din aceleasi ratiuni, social-democratii au fost vehementi in demascarea intentiilor iredentiste travestite in deziderate culturale, promovate de partidul lui Marko Bela.
Pe scena de la Toplita a fost prezent si tribunul Vadim Tudor, pe care pesedistii si liberalii nu l-au mai avut alaturi de la actiunea de suspendare a presedintelui, regizata in Palatul Parlamentului. Reincardasirea face lumina si asupra unei alte premise a reuniunii de la Toplita: reduta romaneasca in calea pretentiilor obraznice spoite cultural ale maghiarimii a fost dezertata de catre pedelisti, care prefera sa simuleze ca sunt ocupati pana peste cap cu rezolvarea crizei pentru a mai avea timp sa se ocupa de actiunile maghiarilor. In realitate, ii impiedica sa intervina aceeasi alianta cu UDRM care a legat de maini si de picioare toate guvernarile anterioare care au precupetit voturile maghiare in schimbul lipsei de reactie si inchiderii ochilor la revendicarile de autonomie pe care vesnicii parteneri ai tuturor guvernarilor nu obosesc sa le faca. O spune si memorandumul citit de Ponta, intr-un paragraf explicit despre „administratiile publice locale aflate sub autoritatea perpetua a formatiunilor etnice maghiare”, admitand neexplicit partea de vina a tuturor guvernarilor de a intretine aceasta vesnicie administrativa ungureasca.
Daca partenerii oranj s-au refugiat in criza, Marko Bela si-a gasit timp sa denunte instigarea de Toplita, rupandu-si din timpul alocat comemorarii evenimentelor sangeroase din 20 martie 1990 de la Targu Mures. Unde romanul Mihaila Cofariu a fost batut cu bestialitate de unguri dezlantuiti si pe care televiziunile straine l-au prezentat drept un maghiar de treaba terciuit de loviturile unor romani salbatici.
O perioada oricum delicata si intunecata din istoria recenta a Romaniei, care a mosit, de altfel, si venirea pe lume a SRI.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.