Memoria Părintelui Justin Pârvu evocată în media ortodoxă rusă

Memoria Părintelui Justin Pârvu evocată în media ortodoxă rusă

0 861
Memoria Părintelui Justin Pârvu, stareÅ£ al Mănăstirii Petru Vodă din judeÅ£ul NeamÅ£, care a încetat din viaţă duminică seara, la vârsta de 94 de ani, este evocată pe mai multe site-uri ortodoxe ruse, care subliniază personalitatea marelui duhovnic român, anii de suferinţă petrecuÅ£i în temniÅ£ele comuniste ÅŸi misiunea sa în această lume.
'S-a stins din viaţă unul din cei mai vestiÅ£i duhovnici români, arhimandritul Justin Pârvu', scrie pravoslavie.ru. La 16 iunie 2013, la ora 22,40, după mai multe săptămâni de suferinţă ÅŸi o boală chinuitoare care s-a acutizat în ultimele ore ale vieÅ£ii sale, arhimandritul Justin Pârvu, unul din cei mai vestiÅ£i duhovnici români, foarte iubit ÅŸi venerat în toată România, a plecat la Domnul', informează pravoslavie.ru. Site-ul scrie în continuare pe larg despre viata Părintelui, inclusiv despre cei 17 ani petrecuÅ£i în temniÅ£ele comuniste.
'În 1948 a fost arestat de către puterea comunistă ÅŸi condamnat la 12 ani de temniţă pe motive politice, pedeapsa pe care a ispăşit-o în închisori cu regimuri dure de detenÅ£ie – Suceava, VăcăreÅŸti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud. În 1960, când termenul de detenÅ£ie se încheia, Părintele Justin a mai primit încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. În 1964 este eliberat ÅŸi este nevoit să lucreze ca muncitor forestier. În 1966, Părintele Justin a fost primit în Mănăstirea Secu, iar după opt ani este mutat la Mănăstirea BistriÅ£a cu interdicÅ£ia de a părăsi zidurile mănăstirii', aminteÅŸte publicaÅ£ia online. După căderea regimului comunist, adaugă pravoslavie.ru, părintele a întemeiat pe meleagurile unde s-a născut Mănăstirea de la Petru Vodă închinată martirilor români care au suferit în temniÅ£ele comuniste. Nu departe de aceasta mănăstire, Părintele Justin a ridicat ÅŸi un schit de maici, un centru de plasament pentru copii, un spital ÅŸi un azil pentru bătrâni. În 2003, a înfiinÅ£at revista 'Glasul Monahilor', iar în 2008 cu binecuvântarea sa ÅŸi-a început apariÅ£ia revista 'Atitudini'.
Părintele Justin a condus de asemenea viaÅ£a duhovnicească a câtorva schituri. El a fost foarte iubit ÅŸi venerat în toată România, subliniază sursa citată. Foma.ru scrie, la rândul său, că 'S-a stins din viaţă vestitul duhovnic român arhimandritul Justin Pârvu'. PublicaÅ£ia oferă în continuare date biografice ale Părintelui alături de o fotografie a sa, subliniind că duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă 'a fost iubit ÅŸi respectat de toÅ£i credincioÅŸii ortodocÅŸi ai României'. Åži newsru.com dedică un spaÅ£iu larg memoriei Părintelui Justin Parvu, 'unul din cei mai cunoscuÅ£i duhovnici ai României'.
 
Duminica trecută, după o suferinţă de mai multe săptămâni ÅŸi un chin care s-a acutizat în ultimele ore ale vieÅ£ii sale, Părintele arhimandrit Justin Pârvu, unul din cei mai cunoscuÅ£i duhovnici romani, iubit în toată România, a încetat din viaţă, scrie newsru.com. Pravoslavie.ru publică ÅŸi mai multe învăţături ale Părintelui Justin Pârvu, precum: Mai presus de toate virtuÅ£ile este dreapta socoteală', 'Să nu mustri pe nimeni pentru greÅŸeala lui, ci să te consideri răspunzător pentru toate, chiar ÅŸi pentru greÅŸeala aproapelui', 'Mai bine sa fii dispreÅ£uit decât să dispreÅ£uieÅŸti pe altul. Mai bine sa fii nedreptăţit, decât să nedreptăţeÅŸti' 'Dacă iubeÅŸti blândeÅ£ea, vei avea pace în sufletul tău, iar dacă te vei învrednici să dobândeÅŸti pacea te vei bucura în orice încercare' 'AminteÅŸte-Å£i că ÅŸi tu ai trup de ţărână ÅŸi fă binele tuturor, fără deosebire'.
 
Părintele Justin Pârvu, considerat 'un adevărat apostol al neamului românesc', 'un patriarh al monahismului jertfelnic românesc', a încetat din viaţă duminică seara, la vârsta de 94 de ani, după o cumplită ÅŸi îndelungată suferinţă. De la sfârÅŸitul lunii martie, cancerul de stomac de care suferea de mai mulÅ£i ani de zile a dezvoltat o metastază, care a adus complicaÅ£ii medicale în urma cărora părintele s-a stins după o viaţă închinată iubirii jertfelnice.
Părintele Justin Pârvu a fost unul din cei mai căutaÅ£i duhovnici din România ÅŸi mii de credincioÅŸi din Å£ară ÅŸi din afara graniÅ£elor au venit să-i ceară sfat ÅŸi binecuvântare. Batjocorit, umilit, dar niciodată frânt, Părintele Justin a răbdat chinuri de nedescris în temniÅ£ele comuniste, dar acestea nu i-au stins credinÅ£a ÅŸi dragostea pentru neamul românesc.
Iată ce spunea marele duhovnic, la împlinirea vârstei de 92 de ani, după cum este tipărit ÅŸi pe coperta cărÅ£ii 'Ne vorbeÅŸte Părintele Justin' apărută în februarie 2013, FundaÅ£ia Justin Pârvu. ,,Anii grei pentru mine au trecut. Anii bătrâneÅ£ii care mi s-au adăugat au însemnat durerile ÅŸi necazurile acestui popor. Dacă tu nu te gândeÅŸti doar la tine, atunci ajungi să te confunzi cu nevoile ÅŸi greutăţile aproapelui. AÅŸa că eu chiar dacă sunt de 92 de ani, trăiesc totodată vârsta celui de lângă mine, fie că sunt 25 de ani, fie că sunt 45 de ani. Åži anii pentru mine nu mai sunt ani…Noi dirijăm timpul în raport cu nevoinÅ£a noastră faţă de Dumnezeu. SfârÅŸitul lumii este sfârÅŸitul nostru, pentru că păcatele noastre cheamă mai degrabă mânia lui Dumnezeu. Åži cu cât te nevoieÅŸti mai mult pentru celălalt, cu atât eÅŸti mai tânăr'.
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.