Meniuri mocanesti la Santilia de Sacele
Sarbatoarea Mocaneasca „Santilia” a strins sute de saceleni in Poiana Angelescu. Bulzul si placinta mocanesca au incintat papilele gustative ale vizitatorilor iar artistii popolari au intretinut atmosfera de sarbatoare. Printre artisti indragitul cantaret de muzica populara Aurel Tamas a sustinut un recital de exceptie
Sarbatoarea Mocaneasca „Santilia” a strins sute de saceleni in Poiana Angelescu. Bulzul si placinta mocanesca au incintat papilele gustative ale vizitatorilor iar artistii popolari au intretinut atmosfera de sarbatoare. Printre artisti indragitul cantaret de muzica populara Aurel Tamas a sustinut un recital de exceptie.
Zilele Sacelelor (Santilia) reprezinta o veche sarbatoare a mocanilor din Sacele, care se sarbatorea in fiecare an in alt sat. Sarbatoarea are loc in jurul praznicului Sfantului Prooroc Ilie si in prezent se desfasoara intr-un loc stiut de toti sacelenii drept Poiana Angelescu.
Sarbatoarea Sintiliei este strans legata de viata si munca mocanilor din Sacele, care strabateau mari distante cu turmele lor de oi.
Specifica acestei sarbatori este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau sa se casatoreasca: furci de tors si tipare pentru cas, crestate cu maiestrie. Dupa ce isi duceau turmele in munti, mocanii nu mai aveau voie sa mai coboare in sat si nici sa fie vizitati de sotii sau de iubite.
Scopul sarbatorii „Santilia” era de a face schimb de produse si de cunoastere a tinerilor in vederea casatoriei. Produsele traditionale mocanesti precum bulzul sau placinta mocanesca au fost preparate si la evenimentul de anul acesta dupa retete traditionale.
Astazi sacelenii sarbatoresc timp de patru zile, prin spectacole artistice specifice, consuma produse traditionale si participa la targuri.
Vifor Rotar